View this site in your language!

четвъртък, 27 май 2010 г.

СЛАДОЛЕД СРЕЩУ ЖЕГА И СТРЕС



СЛДОЛЕД СРЕЩУ ЖЕГА И СТРЕС

Защо обичаме толкова много сладолед.Както ми е горещо в момента ще изям една кофа сигурно:) Той всъщност понижава стреса. Млякото и сметаната съдържат триптофан — ефективен природен транквилант, който успокоява нервната система, повдига настроението, помага при безсъние.
Откъде произлиза сладоледът. Познайте от три пъти!От Китай!Преди три хиляди години в домовете на богатите китайци са поднасяли изискан десерт - сладък сок от пресни плодове, смесен със сняг или лед. С такъв десерт са черпили и Александър Македонски по време на походите му в Персия и Индия.

Една много хитра рецепта за СЛАДОЛЕД С КАРАМЕЛ

За 4 порции: 175 гр захар, 400 гр плодове - ягоди, малини, банани, боровинки,
1 кутия сладолед
- Изсипваме захарта в съд с дебело дъно и я заливаме с вода, така че тя да покрие захарта.
-На слаб огън разтопяваме захарта, а после увеличаваме котлона, за да закипи сиропът. Варим го 8-10 мин., без да разбъркваме, докато не придобие златист цвят.
- През това време нарязваме плодовете и ги разпределяме в стъклени купички или чаши. Върху тях поставете по 2 топки сладолед. Можем да редуваме плодове и сладолед.
-Когато карамелът стане светлокафяв, сваляме от огъня и заливаме сладоледа.
-Карамелът за няколко минути застива отгоре.
Може по желание да се украси с разни сладки изкушенийца, шоколадови пръчици, сладки фунийки или каквото ви душа иска. Тук фантазията може да се вихри в много посоки.

4 коментара:

  1. И аз го обичаааам!!Също и ягодов шейк - голям с две сламки:))Сметанов, ванилов, шоколадов - сега ще си хапна ягодов Делта, огромен , защото ми е горещоооо:)♥ ♥ ♥

    ОтговорИзтриване
  2. Едно време имаше в изобилие млечен сладолед между вафлени корички, но сега заради жегите избягват да го правят и си го правя у нан по адаптирана рецепта. Една кутия сметана, разбивам 8-10 яйца, захар и каквото имам сладко, най-добре от смокини и.... хайде във фризера за една нощ.
    Желая ти успех! Таня

    ОтговорИзтриване
  3. Таня, помня го този сладолед и в жегите постоянно трябваше да се ближе, защото почва да тече отвсякъде, но беше чудесен:)))
    А рецептата , която си дала еот тези - аз им казвам -светкавични. Бързи , лесни и след това - кеф:)))Мерсиии:))))Усмивки !!!!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...