View this site in your language!

събота, 22 май 2010 г.

ПРИКАЗКА ЗА МОРСКАТА ЗВЕЗДА



ПРИКАЗКА ЗА МОРСКАТА ЗВЕЗДА

Някъде, далеч от тук, на брега на океана, един възрастен човек правеше своята обичайна разходка по плажа на залез слънце. До неотдавна бе бушувала страшна буря. Небето преливаше от ярко червено в оранжево, а вълните, сякаш вече уморени, нежно галеха брега. Възрастният човек се наслаждаваше на гледката, с удоволствие вдишваше морския въздух, който сега изглеждаше сякаш още по-чист.

Беше се замислил за нещо свое, може би много важно нещо, когато забеляза по-нататък на плажа едно дете, което взимаше нещо от пясъка и после го хвърляше във водата. Възрастният човек предположи, че това е може би по-различно от игра и воден от любопитството си се запъти към детето. Когато приближи, той забеляза, че момчето взима изхвърлените от бурята на брега морски звезди и ги хвърля обратно в океана. Едва сега старецът забеляза, че целият плаж бе обсипан със стотици, може би хиляди морски звезди.

Момчето сякаш не го забелязваше. Старецът си помисли нещо и попита:

- Какво правиш? Ти си само едно малко момче и не би могъл да промениш нещата?!

Момчето го погледна, взе една морска звезда от пясъка, хвърли я в океана и каза:

- Ами аз току що промених нещата за тази морска звезда!

8 коментара:

  1. За изненада на възрастните, точно така се променят нещата. Нека запазим колкото може по-дълго детския оптимизъм в себе си.

    ОтговорИзтриване
  2. :)))Лана, и аз мисля така.
    А тази нощ учудващо много хора не спят, а си е доста късно:)))Може би защото е събота...

    ОтговорИзтриване
  3. Нека запазим детското по-дълго в себе си! Децата имат повече вяра и оптимизъм, дори и да не знаят смисъла на тези две думи. А ние възрастните знаем значението на думите, но обикновено не вярваме,че можем да променим нещата.

    ОтговорИзтриване
  4. Жени, колко си права - как ни липсва вяра, че можем да променим нещата.Децата са по интуитивни и вярват, че всичко става. Сладури!Нека бъдем оптимисти като тях:)

    ОтговорИзтриване
  5. На всички пожелавам, да запазим детското в душите си, защото само с него може да вървим напред............
    Vera Karparova

    ОтговорИзтриване
  6. Вера, толкова хубаво пожелание си направила.И съм съгласна напълно, че само с него можем да вървим напред и да откриваме, нови и интересни неща:))))

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...