“Отворихме нова врата към квантовия свят, записвайки и говорейки с атом”, обяви професорът по физика в шведския Университет Чалмърс в Гьотеборг Пер Делзинг след като екипът, с който работи той записа звука на един единствен атом и той на нотата ре, пише Huffington Post“
Дългосрочната ни цел е да усвоим квантовата физика, за да можем да се възползваме от законите й, например, от свръхбързи компютри”, обяснява професорът. 

Делзинг и колегите му са създали изкуствен атом, дълъг 0.01 милиметра и са го поставили в края на свръхпроводим материал. Те са насочили звукови вълни по повърхността на материала, така че да се отразят в атома и са записали това, което се е върнало обратно с малък микрофон на другия край на материала. 

“Според теорията звукът от атома е разделен на квантови частици”, обяснява съавторът Мартин Густавсон, изследовател в Колумбийския университет. “Такава частица е най-слабият звук, който може да бъде уловен”. Звукът е бил нотата ре, около 20 октави по-високо от най-високото ре на пиано. Такъв звук не може да бъде чут от човешкото ухо.
Изследователите посочват, че обработването на звука на квантово ниво може да доведе до нови развития на кватовите изчислителни технологии. Той има къса дължина на вълната и се движи 100 000 пъти по-бавно от светлината, което означава, че много по-лесно би могъл да се контролира.