View this site in your language!

неделя, 9 май 2010 г.

ЛУНАТА НА БОЖУРА






/снимки Zvetanka Shahanska/

ЛУНАТА НА БОЖУРА

Божурът е култивиран преди повече от 4000 г. и е много почитан и обичан в Китай. Той се е превърнал във флорален национален символ, заел е своето място в китайския календар – на него е кръстен четвъртият месец от годината – с романтичното за нас име – Луната на божура.Със своята красота, едър, наситеночервен цвят, с изящните си изрязани листа божурът е едно от нашите най-красиви градински растения.

Инфо

Латинското си название paeonia според някои сведения цветето е получило от тракийската местност Пеония, където в изобилие растели божури в диво състояние. По думите на Плиний обаче името си цветето е получило от името на ученика на Ескулап Пеон, който с помощта на цветето изцелявал по чудодеен начин. Успял да излекува дори бога на ада Плутон от раните, които му нанесъл Херкулес. Плиний добавя: " Но да се сдобие човек с това растение не е лесно. Много старателно го пази пъстър кълвач, който кълве очите на всеки, който се опитва да го откъсне." Затова събирали цветето през нощта.

Като лек

За изцеленията на боговете по време на Троянската война, които направил Ескулаповият ученик Пеон, започнали да наричат пеонии всички изкусни лечители, а тревите, които имали силни целебни свойства — Paeoniae herbae.
В древността това растение се славело със своите чудодейни свойства и се смятало за едно от чудесата на сътворението. Смятали, че злите духове изчезват от онези места, където расте божурът и че дори няколко малки парченца от него, нанизани на връвчица около шията, са достатъчна защита от дяволските настъпления.

2 коментара:

  1. Голямо удоволствие е човек да попадне във вашия блог. Е, сега вече редовно ви посещавам, защото вашите цветя са първата ми чаша радост за деня!

    ОтговорИзтриване
  2. Много благодаря!!!Обичам цветята, тяхната красота не спира да ме впечатлява и възхищава. За мен е удоволствиеасив да ви направя съпричастни с тази прелест:)Красив и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...