View this site in your language!

понеделник, 10 май 2010 г.

ПОЗИТИВНИЯТ ДИЗАЙН



ПОЗИТИВНИЯТ ДИЗАЙН

Тази снимка ми попадна вчера, не пишеше автора, нито откъде е.

Да живееш във весел дом

Хареса ми с необичайния си готин дизайн. И си представих какво е да живееш в нея. Всеки ден да я гледаш и да се зареждаш от веселия и позитивен вид. Това ще повлияе ли на нашия вътрешен мир, на настроението, на начина , по който гледаме на живота. Няма начин да не стане. Нещата се оказват, както винаги много взаимно свързани. Нашата нагласа и мироглед въздействат на средата, но и тя също ни влияе. Колкото и да не обръщаме внимание на тези неща, супер усмихнатият дизайн ще ни промени възприятията, още повече с факта, че постоянно ще е пред очите ни.

Дизайнът като средство

Не зная в коя страна се намира тази къща, но предполагам, че е в някоя от скандинавските държави. Там обръщат много голямо внимание на позитивния дизайн и интериор. Причината е в дългите зими и доста големия период в денонощието, когато е нощ. Стъмва се още към 15 часа следобед. Тогава много хора изпадат в депресивни състояния. И поради тази причина дизайнът в интериора им е в много светли и ярки тонове. По - леки конструкции и архитектурно по- нестандартни. Това създава едно усещане за лекота и помага на вътрешния конфорт на човек.

Позитивното в дизайна

В тези страни, на дизайна, се обръща много голямо внимание - имам предвид и за стоките за бита. В "IKEA" например, чиито собственик е швед, на всяка една стока , колкото и незначителна да е , пише името на дизайнера. И не само това, а всички мебели са в най-различни цветове. Например една секция я има във вариант - бяла, червена, розова, зелена и т.н. А едно бюро можеш сам да си го конструираш, не само в различни цветове, но с различен плот , поставки, чекмеджета, в самия магазин , защото всичките им части , колкото и различни да са, си пасват. Е, да, не са супер качество, но са евтини, съвременни и много функционални. И ти дават възможност, да си креативен.

Промяна в мисленето

Струва ми се, че в днешните времена, трябва да отделяме повече внимание на нещата с които се обграждаме. Да са позитивни, излъчващи оптимизъм и настроение. Да използваме всяка малка възможност, за да подобрим обстановката, да не робуваме на остарели схващания и смело да променяме каквото и да е, само това да помага за лекотата на нашето съществуване. Т. е да си помагаме сами, защото не виждам как някой друг ще се загрижи за нас, още повече пък за позитивен интериор и екстериор. Което в очите на някои изглежда като поредната лиготия и каприз, родена от "болните" ни мозъци. Така, де. Светът се срутва, пък ние за някакви дизайни бълнуваме...А той защо се срутва, защо зацикля,защо е агресивен? Защо има толкова негативно мислещи, които изобщо и не се замислят как всичко влияе на всички, и как, ако всеки си направи труда да промени нещо дори и малко в себе си, нещата няма да изглеждат по същия начин. И пак опираме до осъзнаването и себеразвитието. Това е основата. Къща без основи, се срутва. Ако някой вижда друг начин, да го каже.Zvetanka Shahanska

2 коментара:

  1. Ще го осъзнаем...Мисля, че още в това хилядолетие :))

    ОтговорИзтриване
  2. Кръстю, дано да е така, както казваш. Колкото по-бързо става този процес, по-голяма надежда има за всички нас. И всички идващи след нас.
    Приятен и усмихнат ден:)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...