View this site in your language!

петък, 21 май 2010 г.

ЗДРАВОСЛОВЕН ДЕСЕРТ-ЯГОДИ, КИСЕЛО МЛЯКО+МЕД



ЗДРАВОСЛОВЕН ДЕСЕРТ - ЯГОДИ, КИСЕЛО МЛЯКО+МЕД

Тъй като сега ягодите са на пазара и цените вече им са по-достъпни, ще ви кажа за десерта, който си правя от тях. Тази рецепта си я измислих:) и понякога я използвам вместо вечеря.

Преди това обаче, малко инфо

Ако има вкусен и нискокалоричен плод, чиято консумация да носи прекрасно чувство за свежест, то това са ягодите. Те съдържат два пъти по-малко прости захари в сравнение с кивито и портокалите. Това, съчетано с ярко червения им цвят ги прави едновременно освежаващи и отварящи апетита. Добрата новина е, че консумацията им в умерени порции е възможна дори и при спазване на нисковъглехидратна диета.

Нещо , което не знаете

Любопитно е да се знае, че ботанически ягодите всъщност не са "плода" на растението Ягода. Функционално погледнато тази роля се изпълнява от малките жъли семенца, покриващи червената им повърхност.

Здравословни ползи

- Богати са на витамин С, като 100 гр. ягоди покриват препоръчваната доза за деня. - Съдържат още витамини В9 и В5;
- Добър източник са на минералите: калий, желязо и магнезий.

Рецептата

Половин килограм ягоди / български/ се измиват и почистват. Поставят се в по-дълбока стъклена купа и се поръсват с малко пудра захар. Кофичка кисело мляко се разбърква с една супена лъжица мед. На кофичката на млякото пише - "Екопродукт кисело мляко. От местност Манастира. От нашата ферма. От доволни крави. 2%масленост". Скоро попаднах на него и много ми харесва на вкус. Не е кисело:) , а е много неутрално и благо/ не можах да намеря друга дума/. Не ми допадат киселите неща. Ягодите се нарязват на кръгчета, но може и цели да останат. Върху тях натрошавам 2-3 бисквити "Закуска" и прибавям киселото мляко с меда. Екстра - медът да е от производител. Разбърква се добре и се оставя поне 30 минути да стои , за да могат ягодите да се отпуснат. После се сипва в купички и се хапва с кеф. Супер вкусно , здравословно и бързо. Няма термична обработка, няма печки, няма туткане, пипкане и губене на време.Лятото го слагам в хладилника и става като сладолед. Но сега все още не изпитвам нужда от охлаждане.Напротив.
/ снимка, текст и рецепта Zvetanka Shahanska/

2 коментара:

  1. Точно такива рецепти харесвам :) Благодаря за "рецептоидеята"! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Катя, и аз обичам такива бързички и лесни, пък и много полезни:)Поздрави и лека вечер!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...