View this site in your language!

четвъртък, 6 май 2010 г.

ПЕТУНИИஐ♪☼








ПЕТУНИИ

Това са новите петунии от преди няколко дни. Избрах си ги различни цветове и сега им се радвам на терасата. Тази година бях решила да не се увличам по тях, защото в един момент, както си цъфтят и се променят. Но не се въздържах , все пак няколко няма да ми пречат:)

Произход

Петунията е едногодишно растение от семейство картофови (Solanaceae). Произлиза от тропичните части на Южна Америка и преди всичко от Бразилия, откъдето и получава названието си (от бразилската дума за тютюн (petun) поради удивителната прилика между двете растения).

Това всъщност е най-често използваното балконско цвете. Многообразието на различните видове, сортове позволява с успех да се използва петунията и за бордюри, цветни алеи, висящи кошници и саксии. Днес петуниите цъфтят с всички цветове на дъгата, без яркожълт, оранжев и черен цвят. Отглеждат се лесно, само трябва да се поливат всеки ден, а лятото по два пъти на ден:)

Размножаване

Може да се купят семена и да се посеят, а някой път сами си поникват там където са били миналата година, от семенцата разпръснати от вятъра. Аз предпочитам да си ги купувам всяка година по това време в цъфнал вид - така си ги избирам по цвят и вид, а и не ми се чака да поникне т.н. Не са скъпи и може да се купуват по много. Тези бяха по 0.60 ст./бр. в комплект от 10 броя, от един хипермаркет. Заслужава си и го препоръчвам. /снимки, цветя, текст Zvetanka Shahanska/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...