View this site in your language!

понеделник, 17 май 2010 г.

КАКВО ВИЖДАТ МРАВКИТЕ







КАКВО ВИЖДАТ МРАВКИТЕ

Хрумна ми да снимам все едно съм минидребосък/ като мравките /, колкото можах разбира се. И какво те виждат или по-точно как виждат цветята , например. Бъдете благосклонни все пак, доста се постарах, но не можах да се смаля чак толкова много. Това обаче, ме наведе на размисъл за мравките, които са ми много интересни. Четох, че мравките изобщо не спят, не спират да вършат някаква работа. Те са много умни и организирани същества.

Интересни факти за мравките

-Ентомолози (учени, изследващи насекомите) доказали, че пустинните мравки Cataglyphis cursor целенасочено спасяват роднините си, попаднали в беда, при това със забележителна изобретателност. Мравките не само изравят засипания си с пясък роднина, но и могат да открият в земята найлонов конец, с който е завързан, и да го прегризат.Те обаче помагат само на „свои хора“ - от собствения си мравуняк. Различни форми на взаимопомощ се срещат при много видове животни. Подобни спасителни операции обаче са рядкост. Типичен пример е поведението на делфините, които помагат на ранените да стоят на повърхността, където могат да дишат.
- Ако на планетата кацнат извънземни и изследват всички форми на живот, то в крайна сметка ще достигнат до извода, че пчелите и мравките са върховата точка в еволюцията, според учени. Оказва се, че мравките са придирчиви като хората и за да си намерят идеалното жилище, използват своеобразни „брокери“. Екипът на д-р Робинсън от Бристол открил, че когато колония скални мравки мести гнездото си, излъчва група съгледвачи, които имат вродено чувство за идеалния дом.
Мравките-“брокери“ инстинктивно разпознават подходящото жилище, дори да не са разглеждали други гнезда. След като „брокерът“ се спре на едно жилище, той го показва на другите членове в колонията. Когато значителен брой мравки постигнат консенсус, колонията започва да се мести.
- Има и други сходства между мравките и хората, които си търсят ново жилище. Когато попаднат на жилище, което харесат, мравките дълго го разглеждат, мерят „стаите“, проверяват дали са чисти или има умрели мравки.Освен това социалните животни предпочитат „новото строителство“ пред по-стари гнезда със сходно качество.

Неподозирана сила

-Мравките могат да вдигат 20 пъти колкото своето собствено тегло. Та те тежат само 3 мг, значи 5 000 мравки могат едва да ти повдигнат пръстчето. Но си представете, ако бяха цяла армия/твърде възможно, защото са доста организирани). Тогава 1 500 000 мравки могат спокойно да замъкнат цял 100-кг човек.
-Мравките са грубо 15-25% от цялостната животинска биомаса по света.
-Те имат 250 000 мозъчни клетки. Ние, хората, имаме по 10 000 милиона. Но те са доста по-мънички от нас и имат доста мозък за размера си.
-Мравките са способни да се учат и да преподават.

Ферма за мравки

Или аквариум за мравки. Аквариумът е пълен с гел, който служи за храна на мравките. Мравките, живеещи вътре, постоянно копаят тунели и създават интересни форми. Не изисква никакви допълнителни грижи, мравките не се нуждаят нито от хранене, нито от вода. Всичко необходимо си набавят от съществуващия гел.Един аквариум може да приюти около 8 големи и 15 малки мравки. Може да се купи като оригинален подарък.Принципът за този аквариум е бил първоначално изобретен от НАСА с цел мравки да бъдат закарани в Космоса и да бъде изучавано тяхното поведение.

Съвет

И внимавайте следващия път като посегнете да убиете мравка. Не се знае да не е някакъв виден член в тяхната йерархия, че каквито са организирани и умни, току виж спретнали някоя изненадка...
/ снимки и текстZvetanka Shahanska/

2 коментара:

  1. Да,интересно нещо са мравките във всяко отношеншие. И може да научим много за социума от тях...Минавало ми е през ума. Понеже нямаме поглед върху цялото човечество ,то можем да изследваме един мравуняк и да си правим изводи...Каквото и да ми говорят, според мен без йерархични структури няма организация и ред в обществения живот...
    ----
    Има една сравнително нова наука -бионика . Тя се занимава с това - изследване и прилагане на готови природни форми в техниката, строителстгвото и пр.Не само мравките, вземи една бълха какви скокове прави..:))
    ----
    Сетих се и за една индийска поговорка :"Мравката никога не вижда цял слон ,въпреки, че ходи върху него".
    Вероятно така стои и въпроса с нас и вселената.
    Не можеш да имаш пълна представа за нещо ,докато си в него. Трябва да излезеш,да се отдалечиш за да го видиш.
    ---------
    Вероятно си го забелязала това като снимаш по този начин. :))
    На снимките ти виждаме отделни цветчета, но не и лехата:)

    ОтговорИзтриване
  2. Кръстю, благодаря за интересния коментар, който си направил. Толкова си прав, че трябва да се отдаличим за да забележим, докато сме вътре представите са други. Това се прилага и в психологията. Когато един спор или ситуация се заплете - да излезеш мислено от нея, да се абстрахираш от участниците и да погледнеш отстрани или отгоре, неутрално ситуацията. Това само го вметвам:)
    ******
    Супер интересно е да се снима така, за съжаление фотоапаратът ми няма мн. от функциите необходими за такива хватки. Не мога да снимам от много близо/както ми се иска/просто да се слея с цветята - замъглява се кадъра, защото липсват функции. Но може би по-нататък ще успея да си купя някой технически по- съвършен фотоапарат.
    ******
    Биониката е според мен наука на бъдещето. Все повече неща ще се прилагат от растителния и животинския свят.
    ******
    За мравките можех да пиша още много. Например пропуснах фактът, че те си имат роби?!? И мн. лесно научават разни неща. И за мравуняците например как като идва лошо време затварят с пръст отворите им и като се оправи пак си ги отварят. Може би в някой друг пост пак ще пиша за тех. Сега стана спонтанно:))
    "Мравката никога не вижда цял слон ,въпреки, че ходи върху него". - много ми хареса, благодаря. Ако ми беше попаднала по-рано щях да я сложа за заглавие:)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...