View this site in your language!

понеделник, 24 май 2010 г.

ЗА БУКВИТЕ



ЗА БУКВИТЕ

Личността на Черноризец Храбър (IX-X в.) - един от блестящите представители на старобългарската литература от т. нар. Златен век, е обект на множество хипотези. Спори се дали ХРАБЪР е истинското име или е псевдоним. Правени са опити за идентифициране с известни исторически личности: с Константин-Кирил Философ, с Климент Охридски, с Йоан Екзарх, с Наум, с Черноризец Докс. През 1927 г. В. Н. Златарски изказва хипотезата, според която Черноризец Храбър и цар Симеон са едно и също лице.

ИЗ "За буквите/
Черноризец Храбър

Ако запиташ гръцките книжовници, като речеш: "Кой ви е създал буквите и превел книгите, или в кое време?", то рядко измежду тях знаят. Обаче ако запиташ славянските азбукарчета, като речеш: "Кой ви е създал азбуката или превел книгите?", всички знаят и в отговор ще рекат: "Св. Константин Философ, наречен Кирил, той ни създаде азбуката и преведе книгите и брат му Методий." И ако попиташ в кое време, то всички знаят и ще рекат, че през времето на гръцкия цар Михаил и на Бориса българския княз, и на Растица моравския княз, и на Коцел блатенския княз, в годината 6363/Годината 6363 от сътворението на света, изчислена по византийското летоброене (6363-5508), е 855. Някои изследователи имат основание да допускат, че Храбър използва александрийската система на летоброене (6363-550=863). Други изследователи пък смятат, че годините 855 и 863 отразяват две фази в създаването на славянската писменост/ от създаването на света.

Има и други отговори, които другаде ще кажем, а сега няма време/Изразът "а сега няма време" може да се тълкува по два начина: или Черноризец Храбър е бързал по някакви причини да зъвърши творбата си или изразът може да се схваща като "сега не му е времето"/ . Така, братя, бог е дал разум на славяните, комуто слава и чест, и власт, и поколение сега и винаги в безкрайните векове, амин.

Честит празник на всички!Честит 24-ти май !♥♥♥

4 коментара:

  1. Честит празник и на теб!
    Весел и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря,MadWizard ♥ Красив празник, хубав ден, прекрасно настроение ♥ ♥ ♥

    ОтговорИзтриване
  3. Приятно прекарване! Тук при нас за сега е слънчево :)

    ОтговорИзтриване
  4. Кръстю, благодаря и на теб приятно! Слънчево е, топло, дори горещо - денят е красив и прекрасен!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...