View this site in your language!

вторник, 27 юли 2010 г.

ДЕЛФИНИ



ДЕЛФИНИ

Днес времето се оправи, пекна слънце и аз пак с едното око към морето гледам. Винаги са ми били много интересни делфините. Виждала съм ги в морето, отдалече, как красиво скачат /преди няколко години в Резово и Ахтопол/. Чела съм книги за тях, гледала съм филми. Харесвам ги много.

Инфо

-Делфините са бозайниците, които са най-близки до човешкия род.
-Делфините са най-нтелигентните бозайници на Земята.
-Делфинът е в тясна връзка със семейството на китовете. -
-Името „делфин” произтича от древногръцката дума „Delphis”, която означава с „една утроба”. Следователно, по смисъла на думата, делфин означава „риба с утроба”.
-Афалата е най- често срещания вид делфин и обитава топлите води. Името му произлиза от издължените му горна и долна челюсти. На цвят е сив.
-Размерът на възрастен индивид варира 2 до 4 ми е известно, че мъжките са малко по- дълги от женските. Средното му тегло е от 200- 300 кг.
-Скоростта им при плуване е около 5-11 км в час. Но ако им се наложи, може да плуват по- бързо и да достигнат бързина от 35 км в час. Все пак, ако развият такава висока скорост, това продължава за кратко време.
-Афалата диша чрез своите ноздри, разположени на върха на главата й. На всеки 5-8 минути, тя се издига до повърхността на водата за да поеме въздух.

Интелигентност

-Учените имат предпоставки, които ги карат да лансират тезата за интелигентността на делфините.Онази част от мозъка, която участва в мисленето, наречена неокортекс, на делфините, е особено увеличена. Освен това делфините демонстрират умения и поведенчески реакции, характерни за хората. Така например те разбират символни комуникации, абстрактни понятия и дори се разпознават в огледало. Те са известни като добри и приятелски настроени създания. Делфините често се доближават до хората. Техните намерения са просто да ни опознаят и да се сприятелят. Има много случаи в които тези делфини дори са спасявали ранени гмурци в океана. Затова ги наричат “Най- добрия приятел на човека в морето”.

-Китайски учени твърдят, че делфините са преки потомци на извънземна цивилизация, посетила Земята преди много, много години, за да се спаси. Мозъкът на делфините почти не се отличава от човешкия, но и до ден-днешен представлява загадка за великите умове на науката

Терапия

-Делфинотерапия се използва в медицината и психотерапията. Установено е, че когато хората общуват с делфини, това помага за стабилизирането на психоемоционалното им състояние, намалява и психическото напрежение. Дечица, до вчера в инвалидна количка, прохождат. По същия начин се лекува и друга сериозна болест на психическа основа - аутизъм. При тази болест децата се затварят в себе си. Те обаче започват да се връщат към света само след няколко плувания с делфини. /текст Zvetanaka Shahanska/

11 коментара:

  1. Тези опити за терапия се правеха и тук,във варненския делфинариум Преди водехме децата често, но сега билетите поскъпнаха доста, технич
    еската поддръжка е скъпа Много са любопитни и мили :)))

    ОтговорИзтриване
  2. И аз много ги обичам и когато мога ходя да ги видя във Варна:)

    Кръстю,по 6-7 лв бяха,а и от сладкарницата пак си ги гледкаме ;)срещу левче

    ОтговорИзтриване
  3. Преди години им се радвах от кометата, пътуваща между Бургас и Варна.

    За терапията е вярно. Един приятел щеше да ме води в Делфинариума, познавал дресьора им, в някой от почивните дни - да ме направели по-кротка и спокойна. Обаче го отчаях нещо предварително и си останах без терапия. :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ondine ,в сладкарницата, да ,но за децата е по-забавно в басейна Мисля, че билета мина 10 лв, и ако внучката отива, то е с майка си и(или)баща си ,,, ако се помъкнем всички ,,,нали? :))) Може,на сбора през август(Богородица), тогава ходим на много места :)

    ОтговорИзтриване
  5. Много ясно,че си е по-забавно в басейна!:))))Щом успях дребното/3г/ да задържа за 40мин на едно място ;)А бях там преди месец.Толкова бяха цените на билетите освен ,ако не са ги дигнали.Всъщност на табелите пишеше едно,а платихме много по-малко за българи ;)

    ОтговорИзтриване
  6. Тарикати такива. :)))
    Това с различните цени за българи и чужденци не отпадна ли преди години? Или се отнася само за хотелите?

    ОтговорИзтриване
  7. Въздействието на делфините както и на много други животни върху психоемоционалното равновесие на децата е положително :)Не съм чул за случай дете да проходи при досег с делфини,но има една друга терапия с коне - хипотерапия.Нейното положително въздействие върху психомоториката при деца с ментални и физически увреждания е доказано :)В близките дни ще напиша пост за това :)

    ОтговорИзтриване
  8. Кръстю, толкова ми харесва в делфинариума, но съм ходила само веднъж, за съжаление. Играеха с едни топки и издаваха много специфичен звук:) Много са хубави:)))

    ОтговорИзтриване
  9. Ondine, толкова хубаво, че си била там толкова скоро. И децата много се впечатляват. Харесва им и се радват:) Това, че е по-евтино за българите-браво. Все пак стандартът ни е нисък!

    ОтговорИзтриване
  10. Точице, нека да се по-евтини за българите. Все пак делфинариумът е в България. И за хотелите съм твърдо- за! Имаме море, българите трябва да са с предимство и да не се лишават от него:)))

    ОтговорИзтриване
  11. Аполон, зная и за конете. Гледала съм филм - документален. И наистина деца с различни заболявания , най- вече проблеми с ходенето, започваха лека-полека да прохождат. Не знаех само, че се казва така - хипотерапия:)))В България дали има такава терапия, не съм сигурна.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...