View this site in your language!

понеделник, 19 юли 2010 г.

ВЕСЕЛОТО КАФЕНЕஐ



ВЕСЕЛОТО КАФЕНЕஐ

Ето тук бих искала да си пия кафето. Толкова е свежарско, весело и позитивно. Нямам представа къде се намира. Но ми харесва много, заеади веселото излъчване. Трябва да имаш особен поглед върху нещата за да поставиш различно оцветени в ярки тонове столове. Тъй като става въпрос за кафене, ето най-известните видове кафе в Италия. В Италия пиенето на кафе си е направо изкуство и нещо, превърнало се в незаменима част от всекидневието на всеки италианец.

1. Еспресо (espresso)
Предпочитан вид кафе на 75 на сто от любителите на кафето на Апенините.
14 милиарда чашки еспресо се консумират всяка година в Италия.
2. Дълго (lungo)
Заблуждение е, че дългото кафе съдържа по-малко кофеин от еспресото.
Колкото е по-дълга екстракцията на кафе, толкова по-голяма част от него преминава в напитката.
3. Петнисто (macchiato)
При добавяне на мляко към кафето се премахва горчивия му вкус.
Някои поръсват и съвсем малко канела.
4. Подправено (corretto)
Оригиналната подправка е ракията, която трябва да бъде от най-високо качество.
В Италия са известни и коняка или алкохолната напитка "Самбука", която наподобява българската мастика.
5. Без кофеин (decaffeinato)
Съдържа по-малко кофеин от обикновено
За сравнение, в едно еспресо има средно 65 мг кофеин, а в caffè decaffeinato има 5 мг кофеин
6. Марокино (marocchino)
Наподобява малко капучино.
Поднася се в стъклена чаша с капната млечна пяна отгоре и поръсено с какао.
7. Ечемичено кафе (caffè d'orzo)
Придобива се от печен и смлян ечемик.
Универсална напитка, тъй като не съдържа кофеин.
8. Шекерато (shakerato)
Представлява студено и освежаващо кафе, при направата на което се използва и лед.
През лятото е идеална напитка за разхлаждане.
9. Капучино (cappuccino)
Подходящо за пиене със сутрешната закуска.
Приготвя се, след като към кафето се прибави мляко на пяна.
10. Разтворимо (solubile)
Познавачите на кафето отбягват този вид
Най-популярно е в англосаксонските страни.
Голяма чаша съдържа около 35 мг кофеин.

Лично аз предпочитам безкофеиново, капучино, шекерато. Много обичам кафе и го пия дори вечер и през нощта. Предимно без кофеин, затова и в по-големи количества. Всъщност до мен през целия ден има чаша с кафе. И навън също поне веднъж през деня пия, независимо времето дали е горещо или е студ на кутийки:)/текстZvetanka Shahanska/

12 коментара:

  1. Предпочитам еспресото. Иначе турското най ми допада ,но ми прави киселини ...имам и гастрит.
    То май по-добре да изредя какво нямам :))))

    ОтговорИзтриване
  2. Кръстю, значи еспресо. И аз обичам турското, но вкъщи. Навън много харесвам капучино:)))И какво нямаш, хайде казвай бързо:)))

    ОтговорИзтриване
  3. DSdiva, latte macchiato - и аз го харесвам, защото обичам прясно мляко:)

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте :) Този пост ще стои малко не на място, но исках да ви благодаря, че сте станали последователка на моя блог http://topchochan.blogspot.com . Стана ми много, много приятно ^_____^ Подейства ми като една голяма освежаваща чаша кафе - но студенол Значи шекерато....

    ОтговорИзтриване
  5. Topcho, и аз ти благодаря за хубавите думи, от които ми стана много приятно. Ето в момента си го пия това шекерато, защото ми е горещо и се разхлаждам:) Приятна вечер и усмивки!

    ОтговорИзтриване
  6. Обичам Йеменско кафе, има особен аромат :)), а за мястото-няма две мнения по въпроса:))

    ОтговорИзтриване
  7. Емо, това Йеменско кафе, какво представлява по-точно. Може би кафето в него е по-различно и затова има такъв аромат:)

    ОтговорИзтриване
  8. Обичам еспресо, силно, без захар и понеже пия по много кафета (обикновено все са на гладно), добавям малко мляко.
    Капучиното също ми харесва, но когато е приготвено както трябва, не от пакетче. И никакви канели отгоре, защото прилича на мляко с ориз на вкус. :)
    В жегите навън пия бяло фрапе и съм си научила барманите (където ходя) да не го опропастяват със захар. :)

    Имам много вкусен и ароматен спомен от ирландското кафе в Шведа (в Дружба), от студентски времена още. В коктейлбара го правеха на масата на всеки, палеха уискито, после сметани и каквото си трябва. Беше истинско и разкошно, може би и от ритуала. :) След това никъде не улучих такова приготвяне. Наливат директно в топлото кафе първото попаднало уиски, капка-две сметана и готово.

    ОтговорИзтриване
  9. Ох, Точица и аз пия много кафета и като теб почти на гладно. Именно тук млякото омекотява ефекта за стомаха:)Фрапе за жегите е супер, без захар - така го обичам.
    Това за ирландското уиски ОК. Но кажи ми, ако знаеш, кафето с малко ром - то как се казваше?

    ОтговорИзтриване
  10. Не знам точно, защото всяка държава си ги кръщава различно, особено смесите с алкохол (ром, коняк, грапа). Не ги пия и не съм се старала да им запомня многото различни имена.
    Ирландското, понеже е едно и имам сантименти, не забравям. :)

    ОтговорИзтриване
  11. Да, наистина права си, различно е в разните държави:)Това с ром е виенско - obermayer, в стъклени чаши със сметана и ром:))) сега се сетих и за кафе със сладолед-Франция. А в Италия, в университета в Неапол имат открита специалност за приготвяне на еспресо:)))

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...