View this site in your language!

четвъртък, 21 януари 2010 г.

КОГАТО ОЧИТЕ ИЗЛЪЧВАТ ЗВЕЗДИЧКИ


КОГАТО ОЧИТЕ ИЗЛЪЧВАТ ЗВЕЗДИЧКИ
Когато попитали 7 годишната Карен, какво е любов , тя казала " Когато обичаш някого, клепачите ти подскачат нагоре и надолу, и очите ти излъчват звездички". Колко мило, трогателно, сладко и невинно. Тези деца са направо гениални. Кратко, точно и ясно. Това е най-хубавото определение за любов, което съм срещала. Ей така, както си четях различни неща и ми попадна това изречение, което ме перна точно в сърцето. И някак си се почувствах много добре, дори се вдъхнових да напиша нещо за това. И да си задам въпроса как така децата улавят толкова точно, такива важни неща, за които се е писало и ще се пише още и още.

И пак няма да ни стане много ясно как точно, когато се срещнат двама души и бум-тряс, те се влюбват безпаметно един в друг, и стават неразделни. Като само до преди миг са били съвсем непознати хора. Каква е тази химична реакция, която действа така светкавично, че още след няколко секунди в главите ни просветва-" Това е той!" или " Това е тя!". И забравяйки за всички разумни доводи се хвърляме с главта надолу, без да мислим много, доверявайки се на това магнитно привличане. Сърцето ни започва да бие в много бърз такт, а ритъмът може и да бъде неравен, може и да се поизчервим, посмутим или направо " да си глътнем граматиката".

И въпреки това, винаги се стремим неудържимо към това състояние. Колкото и рани да сме получавали, колкото и да ни е боляло, както и зле да сме се чувствали и да сме проклинали мига в който сме се излъгали преди, ние упорито търсим ли търсим да се потопим , да почувстваме пак и пак това вълшебство, топлина, себеотричане, полет,наречено - любов. Защото искаме, как искаме само "клепачите ни да подскачат нагоре и надолу, и очите ни да излъчват звездички". Ах, Карен, заради такива сладурчета като теб зная, че всичко има смисъл в този живот.Zvetanka Shahanska

8 коментара:

  1. Децата винаги много точно и ясно, по детски чисто формулират всичко :)Как де не се усмихнеш като прочетеш определението на Кари за любов. Ние възрастните сигурно бихме се замислили и накрая или няма да определим какво точно е любов или ще започнем дълги и задълбочени разсъждения, ще цетераме и големите мисрители..... А то е толкова просто - когато очите ти излъчват звездички :). Пожелавам на всички очите ни да излъчват звездички!

    ОтговорИзтриване
  2. Сещам се още един знак да познаеш кога има любов (от филма "Дневниците на принцесата". Когато той те целуне, кракът ти се сгъва назад в коляното. Нещо като да ти омекнат коленете или да полетиш :)

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте, приятелчета :)))
    Жени, наистина децата са толкова искрени, чисти, при тях всичко е още запазено и необременено. Те са едни от нашите учители в този живот. Трябва да си припомним тази непринуденост, непоквареност и освен всичко, и да се смеем повече като тях:)))И аз ти пожелавам , Жени, да излъчваш звездички :))

    ОтговорИзтриване
  4. Vava, много се разсмях като прочетох за сгъването назад в коляното - ха-ха много хубаво сравнение:) Има си то най-различни признаци и много странни също така. Имах си аз в първи клас едно обожателче :), което когато ми говореше почервеняваше като доматче :), много сладко, разкош. Хубави спомени:)Поздрави и усмихнат ден:)

    ОтговорИзтриване
  5. Ruta77, благодаря ти, от сърце :)!!И аз те поздравявам и ти желая много успешен ден :)!

    ОтговорИзтриване
  6. А най-голямата грешка е, да обясняваме детските обяснения.Няма нужда, защото ги разваляме.Дори тази статия би могла да се ограничи само с половината от първия абзац и снимката. Сами разбирате защо,нали?
    Хубав ден и благодаря за споделеното детско.

    ОтговорИзтриване
  7. Здравей, Н. Никифоров, приятно ми е :))Това не е научна статия и нямам за цел да обяснявам нещо - не съм преподавател. Просто споделям емоциите, които предизвикаха в мен тези невинни детски думи :)) И да си спомним поне за кратък миг колко е хубаво да си дете и колко много можем да научим от децата. И как понякога децата стават наши учители в живота. Радвам се , че си почувствал детското и това те е откъснало за кратко от сериозния ни живот. Благодаря , и усмихнат уикенд☼☼☼

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...