View this site in your language!

събота, 16 януари 2010 г.

КЪДЕ Е СКРИТО ЩАСТИЕТО/притча/


КЪДЕ Е СКРИТО ЩАСТИЕТО / древноиндийска притча/
Някога много отдавна, щастието било дадено на човек в изобилие. Не било нужно той да се бори за него или да го търси, то присъствало в ежедневието му и било част от неговия живот. Но въпреки това, човекът все се оплаквал, недоволствал, мрънкал за всичко. Не оценявал онова, което имал.

Виждайки какво се случва, върховното божество решило да скрие божествената природа / щастието / - източник на всички възможности и способности, които чакат да ги пробудим и извадим на бял свят. Да го скрие така,че никой да не може да го намери. Въпросът бил обаче, къде може да се скрие такова нещо? Първият съветник предложил да я заровят дълбоко в земята, на което върховното божество отговорило: "Не, накрая някой ще изкопае достатъчно дълбока дупка и ще го намери".

Вторият съветник предложил: "А защо не скрием щастието на дъното на най-дълбокия океан?". Върховното божество отговорило: "Не, накрая някой ще се гмурно достатъчно дълбоко и ще я намери". Обадил се и третия съветник: "Защо да не го скрием на върха на най-високата планина?" Върховното божество отговорило: "Не , сигурен съм, че някой ден ще се намери човек, който ще се изкачи на най-високия връх и ще го открие".

След като помислило известно време, върховното божество намерило решението:"Ще поставя този източник на всички човешки способности и възможности-щастието в сърцето на всеки мъж, жена и дете на планетата, защото те никога няма да се сетят да го потърсят там".
И оттогава до ден днешен щастието се крие вътре в самия човек! То вече не е даденост и никой не го получава на готово. Трябва да се търси , за да се намери.

6 коментара:

  1. Да, но има и друг ефект. Щастието е във всеки от нас, но често когато го имаме не го познаваме и продължаваме да търсим някъде надалеч.

    ОтговорИзтриване
  2. Влади, здравей:) Прав си. Трябва да се потрудим за да го открием, да се понапънем малко, но ти сам знаеш, че когато нещо е даденост не се забелязва и цени. А всъщност говорим за изключително важно състояние, което е в основата на нашия живот. Без него, каквото и да постигнем и направим , няма смисъл. Постепенно ще се научим да го разпознаваме, което страшно ще ни помогне в бъдеще.
    Това е все едно да се изтрепем да си търсим очилата, а те през цялото време били на носа ни!?!

    Не е трудно повярвай ми, само да се научим да го виждаме!!!
    Лек и усмихнат ден :))

    ОтговорИзтриване
  3. Знам тази притча и е напълно вярна според мен. Но и същевременно, най-трудно е да откриеш щастието у себе си, а другаде е невъзможно.
    Донякъде мисля, че съм успяла да открия
    щастието, щом обръщам внимание на малките неща.

    ОтговорИзтриване
  4. Charm, наистина е трудно, права си. Но не е невъзможно. Ако погледнем реално, всяка работа върху собственто развитие и познание е трудно. Да не говорим за смяна на мирогледа. Това е бавен процес, защото изграждаме в себе си нов поглед на нещата. Но когато започне да се получава, резултатът е прекрасен. Пред нас се открива неподозиран път с много възможности, светът просто се разтваря благосклонно и ни казва - " Заповядай, всичко това е за теб, досега си гледал, но не си виждал, това е моята награда, че си започнал първо да променяш себе си, че си намерил хармонията и щастието!".
    Charm, много добре правиш, че търсиш и откриваш радостта в малките неща, това е начинът:))Пожелавам ти много щастие и никога да не се спираш да го намираш дори и там, където други хора не виждат нищо☼☼☼ ♥ :))

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ти Zvetanka Shakanska :)
    Думите, които ни казва светът: "досега си гледал, но не си виждал, това е моята награда..., че си намерил хармонията и щастието", докоснаха ме много. Описала си го по един красив начин. Невероятно е!
    Благодаря ти и за пожеланията.
    Вярвам, че и ти си открила щастието.

    ОтговорИзтриване
  6. Charm, много мили думи си написала:) Мерси от сърце! Ако не бях открила щастието , нямаше да си позволя да пиша за него:)) Всеки може да направи това, стига да го иска достатъчно силно, за да не се спре пред нищо, което му пречи!Лека вечер и много усмивки :)))

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...