View this site in your language!

четвъртък, 8 юли 2010 г.

НАЙ - НЕЩАСТНИЯТ НА СВЕТА/притча/



НАЙ-НЕЩАСТНИЯТ НА СВЕТА/буд. притча/

Живял в малко селце старец. Той бил един от най-нещастните хора на света. Цялото село вдигнало ръце от него. Винаги бил мрачен, винаги се оплаквал, винаги бил в лошо настроение, винаги бил кисел. И колкото повече минавало времето, толкова по-жлъчен ставал той. Хората го избягвали: нещастието ставало заразително. той създавал усещане за нещастие у другите.
Но веднъж, когато навършил осемдесет години, се случило чудо - никой не можел да повярва. За миг следният слух обходил всички: " Старецът днес е щастлив, не се жалва, усмихва се, даже лицето му се е променило". Събрало се цялото село. Попитали го:
- Какво е станало с теб? Какво се е случило?
- Нищо - отговорил старецът. - Осемдесет години се опитвах да стана щастлив и нищо не се получи. Така че реших да мина без щастие. Ето защо съм щастлив.
/ кн."Притчи человечество" съставител В.Лавский/

6 коментара:

  1. Ами да, както един казвал : Разхождам се по улиците, гледам по витрините колко много работи не ми трябват и ми става спокойно :)))

    ОтговорИзтриване
  2. Дааа, интересно...Гледната точка е много важна:)

    ОтговорИзтриване
  3. Всичко, извън нас, ни прави нещастни. Когато вече няма какво да губиш, тогава започваш да печелиш.

    ОтговорИзтриване
  4. Лана, точно така, когато вече няма какво да губиш или, когато решиш, че и без това нещо ще си живееш без да ти пука, не го мислиш толкова и то вземе, че стане:)))Т.е живеем в намерението, но не го искаме на всяка цена, намаляваме важността му. Това е много готин трик, ако се усвои:)

    ОтговорИзтриване
  5. Един голям пес видял кутре, което си гонело опашката, и го попитал:
    – Защо си гониш опашката?
    – Изучих философията – отвърнало кутрето, – реших проблемите на Вселената, които не е решило нито едно куче преди мен. Аз разбрах, кое е най-доброто за едно куче. Това е щастието. Разбрах, че моето щастие е в опашката. Затова я гоня, а като я хвана, ще е моя.
    – Синко – казал песът, – аз също съм се интересувал от проблемите на Вселената и съм си съставил мнение за тях. Освен това разбрах, че щастието е прекрасно за кучето и че моето щастие е в опашката, но забелязах, че където и да отида, каквото и да правя, тя ме следва. Не е необходимо да я гоня.

    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  6. Супер мини притча:) Благодаря ти, Малък принц, много си падам по мини историите. Това ми прилича много на следната мисъл - че цял живот гоним щастието, а то било кацнала на върха на носа ни/ но кой, кой да го види;))))/Поздрави:)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...