View this site in your language!

понеделник, 5 юли 2010 г.

РЕВ ЗА ЗДРАВЕ



РЕВ ЗА ЗДРАВЕ

В Япония вярват, че детският плач е не само полезен за здравето на малките , но и гони злите духове. Дори се организира такова състезание, където сумисти нарочно разплакват малки деца. Това става на ежегоден пролетен фестивал в Токио. Целта е бебетата да се разплачат, колкото може по-силно.

Кое е здравословното

Всички сме били свидетели на ревящи малки деца и бебета. Някои реват наистина много драматично. Виждала съм как хлапе се тръшка, мята, плаче с цяло гърло и майка му безпомощно го влачи за ръката. А то така се е вживяло, влага толкова от себе си – сили и сълзи.
-При този акт на плачене, навлиза повече въздух в белите дробове и те увеличават капацитета си. Обменът става много ефективен. Застоялият въздух от белия дроб излиза бързо и на негово място навлиза такъв, богат на кислород. Това напомня много целта на йогите – да се диша правилно за да влиза повече кислород в нашия организъм.
-Друго постижение при рева на децата е укрепване на мускулатурата - най-вече на корема. Да не говорим за сълзите, които се леят като река в такъв случай. Те пък промиват очите по един естесвен начин. Е малко се зачервяват, но това минава бързо.
-Носът потича и той. И в края на краищата, всичко ненужно и застояло в носната кухина излиза навън.

Да оставяме децата да плачат повече

И сега какво се получава на практика. Когато аз бях малка, децата бяха възпитавани в не рев. А си гъкнал, а си отнесъл я шамар, я засукано ухо. Да не говорим на обществени места да ми се разревеш, да ми се разлигавиш и да се тръшнеш на земята. Абсурд. Това излага родителите и изобщо какви са тези разпасани истории. Дълги години се чудих как по морето, децата на чужденците, ги оставяха да правят каквото си искат. Ако ще и да са в локвата и да се търкалят в нея. Няма забележки, няма това-не, онова-да. Теорията за свободно възпитание – да няма ограничения, за да не си създаде комплекси като порасне. Да вярва, че всичко може да постигне в живота. Да си хапва и малко кал или пръст понякога, за да си създаде само имунна защита. Да реве за да стане здраво и издръжливо. Е, и ние сме оживели с нашите нон стоп забележки, забрани, пазене. Но... си заслужава да се замислим кой е по-правилният начин. Или както винаги истината е някъде по средата. И като видим следващия път някакво хлапе надуло гайдатa, да не хвърляме укорителни погледи на майката, ами да отминем снизходително – все пак е за укрепване на здравето му. Поне японците така мислят. Ние какво мислим си е отделно нещо./ текст Zvetanka Shahanska/

11 коментара:

  1. Това е голяма тема...Основно е обаче, че ревът ,като всички реакции е много субективен.Има някои реват за няма нищо, други ...почти не.
    Например синът ми почти не ревеше с глас като малък, пък и сега, докато дъщерята надуваше гайдата понякога за няма нищо, за спорта, дето се вика..НО - на нея и минаваше по-бързо, понякога ревът направо преминаваше в смях, докато синът преживяваше небурно(външно), но по-дълго..
    И мисля, че пак крайностите не са най-удачни. Човек от малък е необходимо да разбере, че щом живее в общество, освен права има и задължения :)
    Първите 7 години наистина са много важни...

    ОтговорИзтриване
  2. Да, голяма тема е изобщо възпитаването на децата. Но понеже , нали сега японците обръщат внимание на това като здравословно...Иначе и аз не долюбвам чак толкова лиготиите и тръшканиците. Защото има някои такива инатиии...:)))Много съм съгласна за правата и задълженията:)))

    ОтговорИзтриване
  3. И на мен днес едно 2 годишно детенце ми тестваше нервната система с неистовия си рев "за нищо" (а уж щяхме да се разхождаме и да релаксираме). И аз забелязвам сегашните майчета как не поставят никакви норми. Децата не успяват да видят до къде всъщност е търпението на околните възрастни.

    ОтговорИзтриване
  4. :)))Лана,интересно как мина тестването:)Аз имам приятелка, която работи в детски ясли и казва, че сега са много по-разпуснати децата от преди години , а това са деца до 3 годишна възраст все пак...

    ОтговорИзтриване
  5. За полезността от плача няма две мнения, полезен е, нооо.... все пак понякога започва да става лееееко напрегнато, когато - да речем на плажа - се окажеш до лагеруваща кохорта пет годишни вувузели :)

    ОтговорИзтриване
  6. А за възпитанието - както за много други неща, златната среда си е златна среда. Ама и те са тарикатчета и много бързо се ориентират как да си получават своето:

    http://vbox7.com/play:c19dbb27

    ;)

    ОтговорИзтриване
  7. Това за плажа ми се е случвало, доста е изнервящо понякога...И за възпитанието съм съгласна за златната среда. А децата са умни и много хитри, измислят какви ли не трикове и трикчета...:)))

    ОтговорИзтриване
  8. много хубав сайт. Благодарение на усилията на миналото...

    ОтговорИзтриване
  9. Тестът премина, издържах, но до края на деня останах с главоболие.

    ОтговорИзтриване
  10. Лана, а пък аз петък вечерта отидох към 9 часа да си напазарувам в един супер до нас и две хлапета на около 8-10 години момче и момиче, така крещяха вътре , че още ми отеква в главата как момичето тръшнало се на пода викаше Антониоо, Антониооо, а родителите изобщо не им обръщаха никакво внимание-все едно бяха прозрачни. Те се дърпаха, биха, крещяха, и всички ги наблюдаваха...Но след като родителите не вземаха отношение ...

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...