View this site in your language!

понеделник, 12 юли 2010 г.

ОЦЕЛЯВАТ УСМИХНАТИТЕ



ОЦЕЛЯВАТ УСМИХНАТИТЕ

Позитивната психология твърди, че някои хора могат да бъдат по-щастливи от други. Най-вече защото умеят да контролират по-добре отрицателните си емоции. Мозъчната активност при положителни емоции е по-голяма в лявото полукълбо, при лошо настроение в дясното. Хората на които дясното полукълбо показва по-голяма електрическа активност , реагират по-силно на неприятните събития. Те са по-песимистично настроени и са по-малко щастливи. За разлика от тях, тези с по-активно ляво полукълбо, се справят по-добре с негативнот и са лъчезарни, имат доверие в себе си и като цяло възприемат живота откъм веселата страна.

Ниво на щастие

Според американския психолог Дейвид Ликън, всеки човек има индивидуално средно равнище на щастие, нещо подобно на обичайното си средно тегло, към което се връща отново след всякакви диети. Това е много интересно и дава обяснение защо някои хора, въпреки че ги е връхлетяло голямо щастие, като внезапна печалба от лотария, след известно време се връщат в обичайното си ниво на щастие.

Оцеляват усмихнатите

92% от хората изпитват положителни емоции при вида на усмихнатото човече – смайли. Това дава основания на Ликън да предположи, че по време на еволюцията са оцелели позитивно мислещите. Той разсъждава супер интересно – първобитните хора са живеели заедно и са били зависими един от друг, а общуването с радостни хора е било много по-лесно , отколкото с черногледци и вечно недоволни мърморковци. На същото мнение са и други психолози, които твърдят, че положителните емоции променят човека към по-добро, помагат му да гледа с надежда към бъдещето, повишава съпротивителните му сили и укрепват социалните му връзки. Тези емоции са позволили всъщност на нашите прадеди в процеса на еволюцията, да оцелеят в опасни ситуации и да създадат потомство.
Затова и никак не е чудно, че повечето хора се чувстват най- щастливи, когато са заедно с други човешки същества, когата вършат добри дела за другите, изказват своята благодарност или се шегуват заедно.

Щастието е да си доволен от себе си

Това казва Аристотел. Правото на всеки да се стреми към щастието е включено в Декларацията за независимостта на САЩ от 1776 г. Тази мисъл се появява и във френската конституция от 1793 г, в която като цел на обществото е записано – всеобщото щастие / le bonheur commun/.
В нашата конституция не ми е известно да е включен такъв авангарден момент като въпросът за щастието, защото в психиката ни е заложено съвсем друг модел. Например, че страданието, трудният живот, недоимъкът , тъпото здравеопазване, бюрокрацията, правото на държавния чиновник е нещо нормално, та какаво говорим за някакво си щастие...Zvetanka Shahanska

6 коментара:

  1. Повече усмивки и положителни емоции!:)И да не чакаме някой да ни ги създава, а да си ги създаваме самите ни, по този начин и ще си влияем положително един на друг, на околните, а усмивката е заразна, нали??:))))Хубава вечер и спокойна и приятна седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Нуши, всичко си е в нас самите, каквато нагласа си зададем, такава действителност ще си създадем. Усмихнатите хора привличат хубавата енергия, а сериозните плашат добрата енергия.Пък и усмивката дава жизненост и подмладява:)))Благодаря и на теб лека и усмихната седмица:)))

    ОтговорИзтриване
  3. на мен дясната половина на мозъка ми е по-активна, защото лявата ноздра ми е три пъти по-голяма вътре (защото е изкривена) и влиза повече въздух и обмен към дясната половина. предразположена съм негативни мисли, но пък мисля, че ако не се самосаботирам, мога да оцелявам :)

    е.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен, това е интересно...Защото и моята носна преграда е изкривена по същия начин, но нямам проблем с позитивното мислене, напротив, може би с прекалено многото позитивно мислене ...Пожелавам ти да не се самосаботираш, ето виж при мен как се получава:))))

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...