View this site in your language!

сряда, 16 декември 2009 г.

АКО ДНЕС НЕ СИ СЕ СМЯЛ, НЕ СИ ЖИВЯЛ

АКО ДНЕС НЕ СИ СЕ СМЯЛ, НЕ СИ ЖИВЯЛ

Смехът...Той показва по един много красив начин, твоето приемане, добронамереност и позитивно отношение към останалите. Подаваш сигнал-" Ето ме, аз съм тук и съм приятел! Не се страхувай, приемам те такъв какъвто си! Ти си готин! Аз се чувствам добре!" . Това , че се чувстваш добре важи не само за духа , но и за тялото.
Смехът заздравява мускулите и гори калории. Три минути смях се равняват на 15 минути физически упражнения. Действа благоприятно на дишането, подобрява работоспособността. Преодолява чувството на страх. Няма по-добро физиологично и психично отпускане, от смеха. Смеейки се, ти се разделяш с твоето невротичнo състояние. Колкото повече положителни емоции възникват със смеха, толкова оздравителният ефект, действащ на психиката е по-голям.

Знаете ли, че смехът лекува депресията без антидепресанти.
Хуморотерапията е възникнала в САЩ, а сега се развива бързо и в Европа. В нея се разграничават три направления:

Първото направление се нарича класическа смехотерапия. На индивидуални и групови занимания се разказват смешни истории , анекдоти, в това число от собствения живот.Изследвания проведени в САЩ показват, че такава терапия може да изкара човек от депресия, без използване на антидепресанти.

Второто направление се нарича "медицинска клоунада", създадено пак в Америка 80-те години. Наи-често "медицинските клоуни" работят в детските медицински учреждения.

Третото направление - "йога на смеха" е създадено от д-р Мадан Катария от Бомбай, Индия. Основна задача - хората да се научат да се смеят леко и естествено и да изразят своите емоции чрез смях.

В последните години се обръща внимание на възможността на смеходиагностиката - метод позволяващ с помоща на анализ на смеха да се научи много за подсъзнанието на човек, за личността му, да се разрешат вътрешните конфликти.

Банално, но факт е, че смехът е здраве. Той :
- подобрява работата на сърцето
- стимулира нервната система
- засилва циркулацията на кръвта
- бори се със стреса
- 5 минути смях удължава живота

И нещо много показателно и интересно - малките деца се смеят по 500 пъти на ден, а възрастните само по 10 ?! Ей, човече, я се стегни малко, стига с тази сериозност, дай усмивка :)
Минимумът да се чувстваш добре е 30 пъти на ден .
Както се оказва , смехът е много сериозно нещо. Защо ли изобщо не се учудвам ?! Не забравяй, че дозата ти смях е 30 ПЪТИ НА ДЕН :)) Започвай веднага, не се помайвай, трябва да наваксваш много :)) Zvetanka Shahanska

2 коментара:

  1. Поздрави Мишел за позитивизма, с които винаги ни заразяваш! Желая ти много успех с блога и много приятни емоции на теб и на твоите читатели. :)
    А за смеха аз си имам формула - просто променям отношението си към ставащото. Всяко нещо има и смешна страна. Трябва просто да я видим. Понякога дори нещо на пръв поглед сериозно е толкова смешно :)Аз бих препоръчала - гледайте по-често комедии, за да се настроите на смешна вълна. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ех, Роси, благодаря ти много за хубавите думи :)Ти си толкова права за смеха, и препоръчвам горещо да се гледат много комедии, новини-не, агресия-не, хубава музика и ще има винаги добро разположение на духа. Аз от както почнах да действам по този режим се чувствам прекрасно :))И , да Роси, гледната точка е изключително важна . Ако се научим бързо да превключваме, ще виждаме смешното, което е невидимо за много хора, по простата причина , че настройката е грешна. Но всичко е поправимо. Никога не е късно за ново начало ;))) Още веднъж, благодаря от сърце за хубавия коментар. Успех , късмет и много усмивки, Роси:)) Аз съм щастлив човек, че се запознах последната година с толкова готинииии хора:)) Ето и сега искам да ви кажа обичам ви приятели от Фейсбук , от форума на self-help.bg,и изобщо от интернет :)) Благодаря на всички за подкрепата ви в днешния първи ден на моя блог.Много усмивки , е вие си знаете , де по 30 минимум на ден е дозата ;))))

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...