View this site in your language!

петък, 15 октомври 2010 г.

МЕД ОТ ЗЕЛЕНИ ШИШАРКИ


/текст и рецепта Zvetanka Shahanska/
МЕД ОТ ЗЕЛЕНИ ШИШАРКИ

Много хубав, ароматен, екологичен и вкусен мед става по тази рецепта. Мед всъщност е условно казано, защото тук пчели не участват. Това не значи, ч е не е полезен. Може би е по-точно - сладко. Но си е популярно като МЕД ОТ ЗЕЛЕНИ ШИШАРКИ. Дори по пътя за Пампорово, на различни места продават мед от какво ли не. И там има от този шишарков мед.

Необходими продукти

-1/2 торба зелени шишарки - 1 кг./ берат се, когато излязат ЗЕЛЕНИТЕ, млади шишарки /около май-юни/. Да не вземете да се мъчите с големите, кафяви шишарки - няма да стане:) Предупредих ви!!! После да няма -ах, ох, не става. Вгледайте се добре, че са малки и зелени...
-Захар. Около 1 кг на литър течност/това ще обясня по нататък:)/
-3 малки лъжички лимонена киселина

Приготвяне

В една голяма тенджера се слагат шишарките и се налива вода - до три пръста над тях трябва да стига. Оставят се да си се варят 2 часа на котлона, на степен 3/може и 2/ . Внимание- Achtung-Achtung - водата става жълто червеникава. Изваждаме шишарките/ горките не знаят къде се намират от толкова варене:)/ Течността се прецежда през двоен тензух. Поставя се да ври и се слага захарта - на 1 л.течност - 800гр. захар, за 3 литра-2кг и 400гр. Вари се до сгъстяване, гъстотата да е като на мед. Около 1 час/може и по-малко/, зависи от количеството. Малко преди края, добавяме лимонената киселина. По време на варенето - получената пяна се отделя с решетеста лъжица. Това е.

Може да ви изглежда малко по-така, но си струва усилието. Правила съм го и цяла зима никой не се закашля дори. Много полезен срещу настинки и стабилизира имунната система. Това си е микс от витамини и полезни вещества. Много е еко и за малки деца пък си е направо елексир. И за възрастни също. Изпробвано:)/текст и рецепта Zvetanka Shahanska/

12 коментара:

  1. за кашлица съм чувала също и мед от борови връхчета и съм опитвала,но от зелени шишарки не съм пробвала,сигурно ще е много вкусен

    ОтговорИзтриване
  2. Ароматът,който изпълва къщата е страхотен!Сякаш си в лоното на планината...Леля ми,преди доста време го правеше,връщам се в спомени!Приятна вечер,Цвети!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Addi, с борови връхчета се прави също както със зелени шишарки:) Много полезен, с аромат на бор, и вкусен също така:)

    ОтговорИзтриване
  4. Bearkis, наистина ухае и е много здравословен:)Тъй като идва зима, смятам, че е полезно да се знае:)Спокойна вечер:)

    ОтговорИзтриване
  5. Добра идея, Цвети! Дано се сетим напролет да си го направим. :)
    Лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Ще се сетим, Шаренийка, или ще се пдсетим:) Лека и на теб:)

    ОтговорИзтриване
  7. И като добавя палачинки към този мед....направо ще съм в Рая ;)
    Поздрави!

    п.п.много го обичам

    ОтговорИзтриване
  8. Да, с палачинки е върхът:)))Много е вкусно-мммм, днес ги хапнах:)))Поздрави, Оndine!

    ОтговорИзтриване
  9. Не може без захар, а полезните вещества, които се отделят по този начин са етерични масла и танини. Ако можеш да си го приготвиш по друг начин - действай, полезен е за кашлици и бронхити. Така приготвен го продават и по магазините. От каквото и да си приготвиш сладко става по този начин, друг не ми е известен.

    ОтговорИзтриване
  10. Някой може ли да ми отговори какво да направя за да не се захаросва. Правих миналата пролет, но се захароса.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На мен не ми се захаросва, може би повече захар си сложил/а/. Ако стоплиш бурканчето на водна баня ще изчезна захаросването.

      Изтриване
  11. zaribih se i az i utre ste bera j vruhcheta, j zeleni shisharki......kakvoto namerj , no i az se zakrastih, che e super polezen za imunnata sistema.a pri tezi hrani,v hipermarketitenjma nisto cenno kato stoinost,otdavna ne se hranj s tjh, no precizno podbiram s kakvo da se hranj. a rezultatut e zdrave.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...