View this site in your language!

сряда, 14 юли 2010 г.

10 ТРИКА ЗА ЖЕГИТЕ



10 ТРИКА ЗА ЖЕГИТЕ

Започна се, както каза днес един съсед. Имаше предвид жегите, които в нашия град се усещат все едно си в сауна и въздухът става като сварен. Но не можем да се оплакваме, защото все пак е лято. По скоро да помислим как да се справим. Изключвам планината, морето - там знаем, спасени сме. Да видим какво да правим в напечените градове за да не слънчасаме. То че зимта е кофти, но и прекаленият пек не е цвете. Така че да си помогнем сами.

- Започвам с най-важното. Вода, вода и пак вода. Обезводняването става внезапно. Имайте предвид, че дори може да не сте жадни и пак да се случи. Затова винаги да си носим малка бутилка минерална вода с нас. И да отпиваме често от нея, дори и да не ни се пие. Вече споменах - жажда може да липсва/това ми го е казвал лекар/. Нали не искаме да се свлечем насред улицата безпомощно. Гледката не е приятна.
- Хитър трик за охлаждане или поне за добиване чувството на охладени - мокрим китките на ръцете/там където се мери пулса/ и на глезените, с вода или с мокри кърпички/и те също да са в чантата задължително. Действа бързо и е освежаващо. Пробвайте, когато ви е топло вкъщи и ще се уверите.
- По възможност до обяд да си вършим нещата, за които е необходимо излизане.
- Избягваме резките движения. Намаляваме интензивността на спортуване - минаваме на по-лек режим. При изпотяване се губи вода от организма, а ние се стремим да не се обезводним.
- Ако все пак трябва по жегите да сме навън, да ходим по сенчести места. Излишно е да споменавам, че най-добре под дървета, но...все пак може всякаква сянка.
- На мен лично, много добре ми действа вътрешното охлаждане - сладолед например, не се ограничавам.
- Един трик от йогите. Свиваме езика на фунийка и поемаме въздух през него. Още сега го изпробвайте. Хладно, нали:)
- Който може да носи шапки, моля. Да не се ограничава. На мен и от тях ми е горещо. Но все пак предпазва главата.
- При среща на първата чешмичка, се напръскайте добре. Може и главата да се намокри. Мократа коса охлажда. Когато 2000-та година, в Пловдив, стигнахме 43 градуса, преди да изляза навън си мокрех главата. Не че тя не изсъхваше за нула време, но ставаше.
- Ако сме вкъщи или при излизане си вземете кубче лед от фризера. Яжтв го като бонбон.

И вие приятели, ако се сетите нещо, пишете , защото може да свърши работа на някой прегрял. Виждала съм припаднал човек, изобщо си е малко страшничко. Тогава реагирах бързо - охлаждане, вода, много вода и чист въздух. И бързо се съвзе. Все пак над 32 градуса, да внимаваме. И сега дори, пишейки, ми е горещо, макар че е полунощ./Zvetanaka Shahanska/

2 коментара:

  1. Ти си ги описала подробно...
    Мисля, че е много важно да се проумее, че по пладне, ако нямаме действително важна работа, да не се шматкаме по улици и най-вече горещи площади...мраморът отразяма и става двоен грил :)))

    ОтговорИзтриване
  2. Да, Кръстю, ето сега се прибирам и печеше едновременно и от тротоарите, асфалтите и бетоните, и слънцето безмислостно закова 30 градуса още в 9. От обяд никакво шматкане, чак късно вечер: Много е горещо днес!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...