View this site in your language!

събота, 3 април 2010 г.

БЛАГОДАТНИЯ ОГЪН


БЛАГОДАТНИЯ ОГЪН
Да си призная на мен не ми беше ясно доскоро, за Благодатния огън. Или по-точно за това, което става в храма на Божи гроб, точно преди Великден т. е в съботата преди неделята. Във въздуха се появяват светлини, които се спускат и в северната страна на параклиса се запалва снопче свещи. Твърди се, че в първите 30 минути, огънят получен по този начин, не пари и не изгаря нито ръцете, нито дрехите. Най - ранните сведения за това чудо са от втори век след Христа. Оттогава до сега това се случва всяка година.

От няколко години е създадена традиция, всяка Велика събота българска делегация да присъства в храма "Възкресение Христово" в Йерусалим, където се очаква винаги слизането на Благодатния огън. Огънят се донася в България и се разнася по всички църкви и манастири, за да може през нощта службата да започне с този огън.

Вярва се, че Благодатният огън има небесен произход и в първите минути, след появата си, не пари и не изгаря ръцете и дрехите.

Миналата година имах възможност да гледам този процес по телевизията. Но много не се разбра как точно стана това. Поне аз не можах да го видя добре. Дадоха само как се запалиха свещите и имаше голяма бутаница. Но сегашният православен патриарх на йерусалимската църква казва пред пресата, че когато за първи път влязъл там, било тъмно и изведнъж върху мраморната плоча на Божия гроб се появило малко светло петно, ставащо все по-ярко. Той дори виждал в молитвеника си от тази светлина. А плочата ставала все по-гореща и той допрял до нея памуче с което после докоснал свещта и тя се запалила.

Разказах ви какво съм чела и видяла по този въпрос. Но всъщност всеки сам си решава на кое да вярва. А и мисля, че не винаги е нужно всичко да знаем и видим. Понякога чудесата се разкриват само на тези, които са подготвени затова. Zvetanka Shahanska

4 коментара:

  1. Току що огънят дойде! В първите седем (отново числото 7!) минути е невеществен, не се вижда и не пари. 14часа и 10 минути, Българско време (Цвети, в блогът ти часа не е настроен в реално време).

    ОтговорИзтриване
  2. Лана, мерсииии:)наистина не ми е настроен часовникът - все не ми остава време. Значи дойде - ура:)) и тази година се е запалил :)това е хубаво, зная само за една година, когато се е запалил навън огънят, а не в храма. Довечера съм на църква да си взема огънче, обикаля се около църквата, времето е прекрасно, и всичко е ОК тази година. Що се отнася до числото7 - то е специално, носи голям късмет, дори свещенно :)Целувки , Лана :)

    ОтговорИзтриване
  3. Между другото Благодатния огън пристига днес в България :).

    ОтговорИзтриване
  4. Благодатният огън - Слиза само при православните християни?

    - Имало е опити от страна на католиците, когато кръстоносците са завзели Йерусалим, да не допуснат православните, а те да вземат огъня. Но той не е слизал, докато не са се върнали в храма православните. През 1579 г., когато Йерусалим е под турска власт, арменците подкупват султан Мурад и управата на града в църквата да влязат само те и да вземат огъня. Цял ден са се молили, но огънят не е слязъл. Православните са били изгонени на двора и в един момент огънят слиза, но не в параклиса при гроба, а излиза през една от колоните на храма, разцепва я и пали свещите отвън на православния патриарх. След това спират опитите да се изгонят православните навън. Тази разцепена колона се вижда и днес.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...