View this site in your language!

събота, 3 април 2010 г.

ВЕЛИКДЕНСКИ КЕКС







ВЕЛИКДЕНСКИ КЕКС
За Великден правя този кекс, който винаги става и е много хубав, а е и доста голям, подходящо за случая.

- 6 яйца
-1чаша и половина/чаша за чай т.е голяма/ захар
-3/4 чаша олио 2+1/2 чаши брашно
-настъргана кора на един лимон
-1 чаша нарязани орехи
-1 пакетче стафиди
-2-ве пакетчета ванилия
-1 лъжичка/малка/ сода за хляб
-1 лъжичка лимонена киселина/ лимонтозу/
- какао-5-6 лъжици
- вода 3/4 чаша


Яйцата се разбиват, прибавя се захарта, и продължаваме енергично да разбъркваме, след това олиото, като сместта започва да става бяла и по-пухкава. Поставяме в получената смес брашното, в което сме сложили содата и лимонената киселина, и ванилията .Разбъркваме добре и прибавяме орехите+стафидите +настърганата кора на 1 лимон/ това да не го забравим,защото кексът така става много ароматен/.

Разбъркваме енергично/както виждате разбъркването е мно-о-о-го важен елемент:) / Към всичко това прибавяме 3/4 чаша вода и познайте от първи път какво правим-РАЗБЪРКВАМЕ!!!!! Изсипваме всичко това във форма за кекс, която предварително е намазана с мазнина и посипана с брашно. Вие мислите, че това е всичко, но не. Отгоре, по средата на кекса в права редичка поръсваме какао/обичам го,много/, и тук сега е номерът. С една кафена лъжичка правим въртеливо!?! движение, като загребваме и от кексовото тесто/става шаренко /. Слагаме, суровия още кекс, във фурната на 170-200 градуса и за около 30-40 минути е готов. Проверка-класическа -с клечка за зъби/трябва да не остава нищо по нея,когато продупчим кекса/! Готовият сладкиш поръсваме с пудра захар.Да ви е вкусно!

2 коментара:

  1. Цвети, знаеш ли как ми се дояде. Твоят изглежда много апетитно :))). Да ти призная по Велик ден не правя кексове, а козунаци. Но след това не пречи да го пробвам.

    ОтговорИзтриване
  2. Жени, пробвай го.Препоръчвам, защото ето такъв става винаги. Не правя козунаци, защото ми изглеждат сложни и си купувам, но домашното си е домашно. И браво на теб. Сега , ако можеше да го снимаш, козунака, шеще да е готино да го видя . Сигурно му слагаш стафиди, бадеми - мммм разкош :)))Обичам сладкиши. Но ги правя само по празници :). Жени, прегръщам те и ти пожелавам хубав Великден !!!!!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...