View this site in your language!

неделя, 25 април 2010 г.

SELF КОНТРОЛ


Селф контрол

Много е интересно майсторството да владееш чувствата и поведението си. Всеки се е сблъскавал с хора, които не могат или не искат да се сдържат. На пръв поглед тази спонтанност може и да ни изглежда интересна, но ако става въпрос за съвместна работа, понякога е по-добре сам да си я свършиш, предвид безумните творчески постъпки, които биха ни довели до загуба на време.

Начини за подобряване на самоконтрола

- Класическото правило – брой до 10. Счита се, че като минат десетина секунди, един развълнуван човек намалява градусите и може пак да включи на вълна умереност и разумност, като стил на поведение. Може да се брои и до двайсет, ако се е „запалил” малко повече.

- Не трябва да изискваме от хората прекалено. Когато очакваме от околните твърде много, постоянно ще изпитваме раздразнение от факта, че те не отговарят на изискванията ни. Нека приемаме хората такива, каквито са.

- Да се контролираме, не означава да водим свирепи битки със себе си. Всеки се счита център на Вселената, но от време на време да се децентрираме и да се погледнем отстрани. Полезно и помага.

- Да приемаме хората и събитията откъм позитивната им страна. За някои насладата идва от неуспехите на другите , но да не нагазваме в батака на другия, след като не сме оправили своя.

- Да избягваме повелителната форма, Никой не обича да му заповядват. По скоро да обличаме тези си намерения в съвети. Дори бих добавила, ако ги поискат.

- Колкото и да сме изнервени, под пара, и да ни идва да „накълцаме” събеседника си, да запазим достойнството му . Нека му оставяме път за отстъпление.

Да се придържаме към средния път

Будистите са казали, че средният път винаги е най –добър. Всички крайности водят до никъде. Умереността, води до хармония, овладяване на чувства и емоции. Така и в спора няма да има крясъци, обиди, изстъпления. А и едно нещо, когато е казано спокойно, уверено, безстрастно, без викане, се приема като по-сериозен довод. Е, нашият Балкански темперамент не понася много умереността , особено в някой разпален спор, в който се вихрят какви ли не страсти. Но поне да се постараем. Да опитаме, може пък да ни се стори по-добрият вариант.Zvetanka Shahanska

2 коментара:

  1. Да умеем да се шегуваме със себе си :) :)

    ОтговорИзтриване
  2. Точно така,Катя, да не се вземаме на сериозно,да умеем да се шегуваме и надсмиваме над себе си. Да не се поддаваме на провокации, ако се засмеем нещата се разсейват. Не стоят толкова сериозно. :)))

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...