View this site in your language!

вторник, 6 април 2010 г.

благодатни идеи за прекрасен ден - SELF-HELP - списание за самопомощ и по-добър живот

благодатни идеи за прекрасен ден - SELF-HELP - списание за самопомощ и по-добър живот

/снимка Zvetanka Shahanska/

БЛАГОДАТНИ ИДЕИ ЗА ПРЕКРАСЕН ДЕН
/статията ми е публикувана в списание Self-Help http://self-help.bg/wellness/blagodat/356-blagodatni-idei-za-prekrasen-den.html

Начинът, по който започваме деня определя как ще го прекараме. Ако ставайки от сън сме намръщени, сърдити, начумерени, да не се чудим защо нищо не е както трябва и ни върви накриво в последствие. Първите минути от деня са изключително важни. Те са базата, върху която ще стъпваме цял ден. Изключително важно е именно сутрин да се стегнем и да вложим мислите си в правилния коловоз. Да мислим за хубави неща и да не се отклоняваме от тази посока. В началото е трудно, но с практиката идват и резултатите. "Всеки ден , във всяко отношение, всичко около мен се развива все по-добре и по-добре" :)

посрещни деня с усмивка

Идеи

Напишете си най-различни цитати и мисли, които вдъхват оптимизъм и ви харесват.
Представете си как искате да се развие денят ви.
Пийте си кафето на терасата.
Направете няколко упражнения с изкуствена усмивка на лице.
Смейте се изкуствено пред огледалото.


ЖИВЕЙ ТУК И СЕГА

живей тук и сега
Виетнамският будистки монах и философ Тич Нан Хан пише за насладата от пиенето на чаша чай. В Радостта от живота той казва: "Трябва да си напълно буден за настоящия момент, за да се наслаждаваш на чая. Само в осъзнаването на настоящето твоите ръце чувстват топлината на чашата. Само в настоящия момент ти можеш да усетиш аромата, да вкусиш сладостта, да оцениш деликатността. Ако размишляваш за миналото или се безпокоиш за бъдещето, ти ще изпуснеш напълно радостта от пиенето на чаша чай. Ти ще погледнеш надолу към чашата и чаят ще е изченал.
С живота е по същия начин. Ако не си буден за настоящето, ти ще се огледаш и той вече ще е свършил. Ще изпуснеш аромата, деликатността и красотата на живота. Ще изглежда сякаш животът е минал покрай теб като на лента.
Миналото е свършено. Поучи се от него и го остави да си замине. Бъдещето даже все още не е тук. Планирай го, но не си губи времето да се безпокоиш за него. Безпокойството е безсмислено. Когато спреш да преживяваш това, което вече е станало, когато спреш да се притесняваш за това , което може никога да не се случи, тогава ти ще живееш в настоящия момент. Тогава ще започнеш да усещаш радостта от живота."
ПОДАРИ СИ РАЗХОДКА

подари си разходка
Разходката е начин да се отърсим от налегнала ни тревожност или признаци на лошо настроение. Този прост метод може да има чудотворно влияние върху това как се чувстваме. Тук става дума обаче за разходка, при която няма определена цел (нещо да се свърши, купи, плати), ами си се разхождаме като най-безгрижния човек на света. Разхождайки се, стоим тук и сега – наблюдаваме света около нас, но без изобщо да мислим за проблеми, неприятности, и други неща за решаване. Наслаждаваме се на гледките, звуците, хората. Обръщаме внимание на дърветата, цветята, облаците, играещите си деца, влюбените, изобщо - как протича животът навън. Целта ни е да пробудим в себе си интерес, любопитство, чувството на изненада, което сме изпитвали като деца. Да събудим детето в себе си и да му кажем: "Хайде време е да се появиш, омръзна ми да бъда толкова сериозен, мрачен и потиснат!". Това ще ни донесе облекчение, радост, чувство на свобода на духа, което ще направи чудеса за нас. Когато се приберем след такава разходка ще се чувстваме преродени, вдъхновени, бодри и щастливи.

Ако във вас има първоначална съпротива от рода на: " Къде съм тръгнал/а сега като имам толкова неща за вършене, това са лиготии и изобщо пък какво ще правя с тая разходка, не ми се ходи никъде! ", насилете се или си представете, че току що лекарят ви е написал рецепта с единственото лекарство, което ще ви помогне. И на рецептата пише с големи червени букви: "Всеки ден по 1 час разходка навън - задължително". Е, и ако се усмихвате през това време или поне излъчвате намерение за усмивка :) , то тогава ефектът ще е още по-голям. Приемето го като инвестиция за вашето здраве, спокойствие и добро разположение на духа. Вие заслужавате този един час! Родени сме за да бъдем щастливи, никога не забравяйте това.
ОТВОРИ СИ ОЧИТЕ ШИРОКО

отвори си очите широко
Често простите неща като усмивка, поздрав, комплимент ни радват много повече отколкото скъпите подаръци. Ако се замислим, това са всъщност нещата заради, които живеем. Закуска в леглото, разглеждане на стари снимки, ароматът на прясно окосена трева, излежаването на дивана вкъщи с хубава книга (а навън вали дъжд, трополи по перваза на прозореца), на масата до теб - чаша ароматно кафе, запалена камина.

Ако се научим да се наслаждаваме на малките неща, които ни заобикалят, а не да ги подминаваме в очакване на нещо голямо, сме се научили да се радваме на живота. Всичко е около нас, на една ръка разстояние. И е безплатно. Отвори си широко очите и го виж. Иначе рискуваш животът ти да мине в очакване.
БЪДИ КАТО ЦВЕТЯТА

бъди като цветята
Красотата на цветята ни е подарена от природата. Това е магия и вълшебство. Тези изящни произведения могат да ни донесат толкова радост, вдъхновение, любов. Правят ни по-светли и пo-добри. Карат ни да се замислим, всъщност ние ли сме тези, които сме висшите същества в този наш свят. Според индийците растенията имат душа. Те страдат като хората от лошо отношение, дума, негативна енергия. Реагират на различни дразнения.

А колко е приятно самото отглеждане на цветя. Как от едно семенце израства цялата тази красота. И ти си допринесъл за това. Да се занимаваш с растения носи спокойствие и релакс. Грижите са всекидневни, но носят несравнимо удоволствие и не тежат. Изключваш от всички проблеми, потапяйки се напълно в един по-добър свят. Времето спира.

А уханието, ах уханието! Каква благодат! Знаете ли, че цветовете на цветята са единствените естественонаситени цветове, които съществуват в природата? Природата ни обича и с методична упоритост се старае да ни дари малко радост. От нас се изисква само да отворим сетивата си и да поемем.. толкова, колкото можем. Zvetanka Shahanska/Mi6el/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...