View this site in your language!

неделя, 18 април 2010 г.

ДАЙ ПРЕГРЪДКА



ДАЙ ПРЕГРЪДКА


Когато сме тъжни и самотни изпитваме неистова нужда някой да ни прегърне. Да ни гушне. Да почувстваме малко съпричастност или дори топлина от друго човешко същество. Да чуем с душата си как бие сърцето на друг. Да се уверим, че не сме сам самички, захвърлени на самотен остров сред океана. Дори и прегръдката да е от непознат. Какво от това. Та той е човек. Това е един добронамерен, приятелски жест, с много успокояващ ефект.

Научното обяснение

Спокойно. Това, че се нуждаем от прегръдка, не е акт на незрялост или лиготия. Съвсем нормално си е.
-Научно е доказано , че близък телесен контакт с друго същество, който трае около 20 секунди, отключва производството на хормона окситоцин , който повдига настроението. Както виждаме, дори този „незначителен” двайсетсекунден акт ни носи голямо облекчение и утеха.
-Имаме нужда от 4 прегръдки дневно, за да оцелеем.
-Имаме нужда от 8 прегръдки, за да поддържаме добрата си форма.
-Имаме нужда от 12 прегръдки всеки ден, за да растем.
-Да прегръщаш е здравословно. Прегръдките помагат на имунната система, правят те по-здрав, лекуват депресията, намаляват стреса, помагат ти да заспиш по-лесно, въодушевяват, подмладяват, нямат странични ефекти. С една дума, прегръдките са вълшебно лекарство.
-Да прегръщаш е напълно естествено и е 100 % здравословно.
-Прегръщането няма никакви недостатъци.

Практикуване

Излишно е да споменавам, че на нашите ширини, като че ли не е много застъпено това – да се прегръщаме много. Някаква свенливост ли, възпитание – да не нарушим чуждо пространство ли, или пък липса на съпричастност. Всъщност, май се отпускаме така да прегръщаме, почти само децата си – и тук обаче, до определена възраст, защото после пък самите те не искат – заради тийнейджърските им странни разбирания, че ще ги мислят още за малки?!
Преди година в нашия град, на Главната улица, имаше младежи с табели на които пишеше free hug т.е, който искаше можеше да бъде прегърнат от тях. Беше много хубаво и мило. Странно – започваш да се чувстваш приповдигнато, лошото настроение се изпарява , самотата изчезва. Истината е , че много хора се възползваха от тази акция и след това се чувстваха доволни, усмихнати и щастливи.
Скоро четох, че японците пуснали на пазара специални възглавници, които те прегръщат през нощта за да не се чувстваш самотен.

Какво да правим

Нищо странно и особено. Просто да се прегръщаме повече. Открито и приятелски, без задръжки и комплекси. Чувстваш се добре. Някой те прегръща, мисли за теб, не си сам. Усмихваш се. Сърцето се стопля. И има 100 % възвръщаемост.Zvetanka Shahanska

6 коментара:

  1. Аз обичам да си прегръщам възглавницата със Шрек!
    Ама честно казано, не обичам да ме докосват хора...
    Само най-близките.
    :)

    ОтговорИзтриване
  2. Nightwish El, здравей!Моята възглавница е с Мечо Пух:))) Но нямам нищо против прегръдките:)Харесват ми като начин на общуване и съпричастност. Но те разбирам напълно , поздравявам те и те прегръщам/ виртуално може, нали:)))/

    ОтговорИзтриване
  3. Знаех си, че са 100% здравословни прегръдките!!!
    Чудесно е да прегръщаш Себе си, когато си сам или не обичаш да те докосват...
    Възглавниците са неодушевени предмети, нали:))))

    ОтговорИзтриване
  4. Radostina,възглавниците са неодушевени, но все пак успокояват понякога - като заместител:)Може и сам себе си да прегръщаш, като няма кой друг, а който трябва да го прави, съгурно блее в пространството:))

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...