View this site in your language!

събота, 10 април 2010 г.

ЧАША КАФЕ / притча/


ЧАША КАФЕ/притча/Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ♥

Група дипломирани отдавна, сега утвърдени в своите професии студенти се събрали, за да посетят бившия си професор от университета.

Разговорът скоро се превърнал в низ от оплаквания за стреса на работа и в живота.

След като предложил на гостите си кафе, професорът влязъл в кухнята и се върнал с голяма кана кафе и множество различни чаши. Те били порцеланови, пластмасови, стъклени, кристални, някои изглеждали обикновени, други скъпи, трети изтънчени. Казал им да си налеят кафе. Щом всички студенти държали по чаша с кафе, професорът казал:
- Ако забелязахте, всички красиви и скъпо изглеждащи чаши бяха взети веднага, а обикновените и евтините останаха непокътнати. Докато продължавате да искате само най-доброто за себе си, това ще бъде източник на стрес и проблеми. Бъдете сигурни, че самата чаша не променя качеството на кафето. В повечето случаи тя просто го прави по-скъпо, а и понякога скрива какво всъщност пием. Това, което всички искахте беше кафе, не чаша, но всеки от вас съзнателно пожела най-хубавата чаша. А после започнахте да оглеждате чашите на останалите...

-Сега помислете върху това- казал професорът.- Животът е кафето, а работата, парите, социалното ви положение са чашите. Те са просто инструменти, които удържат и съдържат живота и видът чаша, която имаме, не определя, нито променя качеството на живота ни. Понякога, концентрирайки се върху чашата, забравяме да се насладим на кафето, което ни е дал Бог... Насладете се на кафето си!

Най-щастливите хора не притежават най-доброто от всичко. Те просто създават най-доброто от това, което ни заобикаля. Четири са нещата, на които следва да обръщаме внимание в живота:

1. Живей просто.

2. Обичай щедро.

3. Желай от сърце.

4. Говори мило и приятелски.

Запали свещ и се наслади на кафето си този следобед...!Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ♥

11 коментара:

  1. radvam se vie sa6testvuvate i sas sigurnost vdahvata na mn.hora mn.lubov,sigurnost, nadezhda,radost... zhelaia vi mn.zdrave!

    ОтговорИзтриване
  2. Blagodarq mnogo:)Това, което сте написали значи много за мен. Достатъчно е и един човек да се почувства малко по-добре в този объркан свят в който живеем.Трябва сами да си помагаме.Аз мога по този начин и за мен е удоволствие, и голямо удовлетворение.Пиша и качвам неща, които минават през сърцето ми. Радвам се, че се харесват. Благодаря за хубавите пожелания.:)))Желая ви лека вечер и много радост♥♥♥

    ОтговорИзтриване
  3. Много ми харесва всичко, което публикувате. За мен то е вдъхновяващо.
    Макар, че не ви познавам на живо ( а бих искала, признавам си!), вашите послания ми помагат ежедневно!
    Благодаря ви!

    ОтговорИзтриване
  4. Геновева, благодаря ти за топлите думи:)Много се радвам на факта, че се вдъхновявате, тези неща, а и вие самите вдъхновявате и мен. Значи процесът е двустранен, което е ОК. Добре, че пишете мнение, за да се ориентирам някак си.Мотивация и вдъхновение,позитивно мислене, себепознание и себеразвитие. Към това искам да обърна внимание, защото е много важно за развитието в живота. И е нещо, което всеки сам може да развива - с желание и постоянство.
    Още веднъж благодаря и усмихнат ден:))ஐ Днес денят е прекрасен!

    ОтговорИзтриване
  5. Много ме радвате, като казвате, че ви е харесала. И на мен е една от любимите ми притчи. С много важно послание.
    Красива притча, ако мога така да се изразя.
    Аз ви благодаря на всички, защото, когато вие сте зарадвани и вдъхновени, на мен влияе по същия начин. Нещата са свързани. Всъщност всички ние живи същества сме свързани с невидими нишки.
    Има една мисъл на Паулу Коелю, която вчера прочетох за Войните на светлината-"Войнът знае, че дори и най-далечната звезда във Вселената се проявява в нещата, които го заобикалят."
    Усмихнат ден на всички :))ஐ

    ОтговорИзтриване
  6. Стойка Хаджиева-Новковачетвъртък, юли 29, 2010 9:50:00 пр.об.

    Благословена да сте и все така неуморима в любовта към хората!!! Дано с ваша помощ истинските човеци станат повече-:ДАНО,ДАНО,ДАНО ДО ВСЯКО ДОБРО СЪЩЕСТВО ЗАСТАНЕ ПОНЕ ОЩЕ ЕДНО!!!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря , Стойка, за милите думи:)))И аз бих казала -ДАНО!:)))) Добротата е в основата. Да бъдем щедри, мили, добри, да правим всичко от сърце и да живеем просто. Не се искат чак толкова големи усилия.

    ОтговорИзтриване
  8. Много ми хареса. И не само тази притча, всичките са много вдъхновяващи. Аз също съм убедена, че дори не винаги да получаваме добро, ние не трябва да спираме да да го раздаваме, трябва да продължаваме да се радваме и да бъдем щастливи от малките неща, трябва да продължаваме да обичаме.... Благодаря Ви за топлите думи! Продължавайте да пишете, за да връщате вярата и надеждата във всеки от нас, а също и да ни помагате да се изправим, когато имаме нужда!

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен, благодаря много. За мен е силно мотивиращо това, което сте написали като коментар. Значи много и ми помага ! Ще се радвам да успея да помогна на някоя душа, лутаща се и търсеща правилната посока/ която може би за известно време се е изгубила по пътя/. За мен е огромно удоволствие. Благодаря и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...