View this site in your language!

петък, 23 юли 2010 г.

ЙОГА НА СМЕХА



ЙОГА НА СМЕХА

Група възрастни хора събрани в кръг и с помощта на треньор се смеят. Това видях по ТВ. Казва се йога на смеха, а действието се развиваше в тайландски старчески дом. Имаше всякакви хора - с инвалидни колички и без, здрави, болни. Но всички се смееха и се чувстваха добре.

Смешна йога

Йога на смеха съчетава йога с положителното въздействие на смеха. Благодарение на тази практика сърцето и душата се разведряват. Смях в комбинация с дихателни упражнения, стимулират различните енергийните центрове на тялото.Докато тренираме йога на смеха, животът ни от само себе си се превръща в приветливо място.Всеки може да внесе тази радост във всекидневието си. Препоръчва се против самота и стрес. Лекуване на различни състояния чрез смях. Смехът няма да заличи проблемите, но помага да погледнем по отвисоко на живота, автоматично ни настройва позитивно.

Защо

Смеейки се, в тялото ни се отделя коктейл от хормони на щастието. Те намаляват негативните емоции, стреса и напрежението, понижават кръвното налягане и дават тласък на имунната система. Други благотворни ефекти на смеха върху здравето са:

- подобряване обмяната на веществата
- подобряване на храносмилането
- подобряване на кръвообращението
- понижаване на риска от ракови заболявания
- регулиране на дишането
- подмладяване и засияване кожата на лицето
- развиваме способността да се смеем на неща, които преди биха предизвикали стрес или гняв, развиване на способността ни да прощаваме.
- променяме състоянието на ума от "Аз искам" към "Аз обичам".

Как да го правим

Йога на смеха е откритие на индийския лекар д-р Мадан Катариа. За да бъде най-полезен смехът, трябва да продължи 10-15 минути дневно без прекъсване.Това означава, че начина по който се смеем обикновено – по няколко секунди наведнъж, изобщо не е достатъчен, за да стартира биохимичните реакции в организма ни. Добре е и смехът да е сърдечен и на висок глас. От малки сме свикнали, че не бива да се смеем високо – не е прието, пречим на другите хора, но е необходима промяна в този възглед. Започва се с леки загряващи упражнения, които включват разтягане, скандиране, пляскане и раздвижване на тялото. Те помагат да се премахнат задръжките и да се развие усещане за детска радост. Дихателните упражнения подготвят дробовете за смеха, след което следват поредица от упражнения за смях. Те комбинират игривост с техники за визуализация.

Смехът е в основата и на методиката на Норбеков. Той организира курсове /които се посещават предимно от бизнесмени, забравили как да се смеят/ , за да върне усмивката и смени гледната точка на много хора. Едно дете се смее средно 400 пъти на ден, а възрастният - само 8 пъти. Интересен факт.../текст Zvetanka Shahanska/

8 коментара:

  1. Смехът е голяма работа! Но трябва да ти идва естествено, иначе е безмислен...И като си мисля, няма значение на какво се смеем ,то си е индивидуално...Ама има и големи темерути, вкисват и околните :(

    ОтговорИзтриване
  2. То e защото, негативната енергия е много силна/на темерутите, а пък те са егоцентрици и егоисти и не им пука как тяхното поведение и отношение ше подейства на околните/...Но смехът е противоотрова , така че да се смеем и да не ни дреме от тях:)))

    ОтговорИзтриване
  3. Смехотерапия,много я уважавам,наистина всеки ден трява да намираме време, да се смеем истинскии и от сърце,помага определено:)

    ОтговорИзтриване
  4. www.laughteryoga.bg - Йога на смеха и в България :)

    ОтговорИзтриване
  5. Силвия, и аз също съм привърженик на смеха, защото много помага да погледнем по друг начин на нещата от живота и да не се вземаме толкова на сериозно:)))

    ОтговорИзтриване
  6. Sue, благодаря за инфото! Полезно е да се знае, че и в България има йога на смеха:)))

    ОтговорИзтриване
  7. Предстои ново обучение, за желаещите да опознаят йога на смеха. Ето тук за повече информация: http://laughteryoga.bg/Education

    ОтговорИзтриване
  8. Киддо, това си е полезна информация!Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...