View this site in your language!

понеделник, 12 април 2010 г.

РАЗХОДКА ИЗ СТАРИЯ ГРАД













РАЗХОДКА ИЗ СТАРИЯ ГРАД

Неделя. Хубав ден - слънчев. Приятно, душата пее. И реших да си направя малка разходка из Стария Пловдив. Отдавна не бях ходила, срамота. Живея на 5 минути разстояние , ходене пеша дотам. И така, взех си фотоапарата, минерална вода?!да не би да се обезводня случайно:)и тръгнах да се потопя в тази красота.

Красиви къщи / не мога да разбера защо се строят грозни блокове, нали архитектите са естети!/, калдъръм навсякъде / не е много удобен за ходене, но се свиква /, наклонени, тесни улички. Красиви дървени капаци на прозорците, където се виждат нежни дантели на бели пердета. Цветно боядисани къщи / приветствам, създават настроение /, изрисувани фасади. Художници рисуват, няма много хора, спокойствие, тишина. Дворове пълни със здравец, лалета и нарциси. Пейки, под раззеленили се дървета. Уморен си, спираш, сядаш и си почиваш, наслаждавайки се на тази идилия.

Античният театър беше в ремонт, не знаех. А много ми се искаше да седна там и да гледам моя любим град от високо. Все пак гледката успях да снимам, вижда се кръстът на Католическата църква, Тримонциум, и целияt булевард от южната страна на Тунела. Който не знае - Античният театър се намира точно върху Тунела и е нещо впечатляващо.

Минах и през църквата"Света Богородица" , дори видях сватба, запалих си свещички в този красив храм , минах през Джумаята - картини, икони, всичко има там и паметникът на Филип Македонски, предизвикал толкова дискусии, надникнах и в Римския стадион. И през Главната се прибрах, като минах през още една красива църква " Света Марина" - с красиво изрисувани сводове, които снимах защото са отвън, но прекрасните дървоreзби вътре не дават да се снима.

Беше вълшебно, душата ми ликуваше, насъбрах красота за дълго време. Обичам моя роден град Пловдив. Не зная дали тук съм споменавала, но по едно скорошно проучване и класиране от небългарска институция/http://curious.actualno.com/news_274771.html "Дейли тереграф" подреди най-старите градове в света, като за наша гордост, в класацията присъства и български град - Пловдив на пето място."
, Пловдив е на пето място в СВЕТА по древност. Няма какво повече да добавя. Древен и вечен.♥♥♥
/текст и снимки Zvetanka Shahanska/

12 коментара:

  1. Понякога се случва така, че има неща, които са толкова близко до нас, а ние ги подминаваме всекидневно. И когато се спрем, за да им се насладим, ни се разкриват невероятни мигове.
    Цвети, разходката е била прекрасна. Благодаря ти, че споделяш с нас красотата и величието на този град. Пловдив е много красив, запазил в себе си цялото великолепие векове наред.
    Всеки път, когато гледам или се разхождам сред древни места ме обзема странно усещане. Чудя се какви ли са били хората живели в този град, в тази къща, какво ли щеше да бъде, ако мога да се пренеса в миналото и да видя какъв е бил животът.
    Да се докоснеш до нещо древно и съхранило се във времето, за мен си е неописуемо изживяване.
    Радвам се, че все още съществуват в нашата страна такива места, които да разкриват частица от миналото...

    ОтговорИзтриване
  2. Колко си права, smile, до нас са, а ние толкова сме свикнали с тях, че не ги забелязваме.Грешка голяма.А разходката си беше идеална.Перфектна. Но ако не споделя, каква радост е това. Искам да ви направя съпричастни с красивите неща, които виждам, за да се радвате и вие:)))
    И наистина чувството , когато си сред такива древни места е много странно, другоизмеримо. Аз и затова исках да поседя малко в Античния театър и да се насладя повече време , но бяха го заключили заради ремонта. Била съм на театрално представление там-неописуемо чувство. Много е хубаво. Градът долу, светлини, а ти гледаш театър на открито сред необичайна обстановка.
    Смайли, поздрави и лека вечер♥

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасна публикация - потопих се в неделния пролетен стар Пловдив и така ми се дощя да отида до там.
    Калдаръмените улички, красивите къщи с доближени една до друга стрехи създават една неповторима армосфера на уют, топлота и душевен комфорт...
    А между другото, къщата с куличката от последната снимка не беше ли от Клиника на третия етаж? :)

    ОтговорИзтриване
  4. Augusta, здравей! Да, наистина, къщата с куличката, която е емблематична за Пловдив, е от сериала "Клиника на третия етаж". Там се развива действието:). Аз и затова съм я снимала и от близък план, за съжаление не както исках, заради ремонта на Античния театър, не можех по-отблизо.Тя е уникална къща. Кацнала е на скалата, отстрани на Античния театър и като пътуваш с кола по булевард " Цар Борис 3" от южната страна на Тунела, се вижда, заедно с него. Нощно време се осветяват и е уникално красиво.
    Лек и усмихнат ден, Augusta:)!

    ОтговорИзтриване
  5. Това вече е прекалено :)... хубаво. Разпечатвам упътването ти (забелязала съм, че винаги около тунела почвам да губя ориентация, сигурно защото се опитвам да следя трафика и да се любувам на гледката)и, въоръжена с фотоапарат, идвам и аз в красивия Пловдив.
    Хубав ден и на теб, Цветанка!

    ОтговорИзтриване
  6. Това ще е една прекрасна разходка:)) Не се притеснявай, и да се загубиш / макар да не зная за някой да се е загубил досега тук, който и да питаш ще те упъти. Само пробвай да видиш, може и да зареже всичко и да дойде с теб:))))
    Ох, разсмя ме, защото си го представих -хе-хе:)
    Докато се обърнеш и вече ще пиете кафе някъде!
    Весел ден и благодаря за усмивките:))))

    ОтговорИзтриване
  7. Отдавна не съм била в Пловдив, но след твоята фото-разходка ми се прииска и на мен да се лутам из тези калдъръмени улички....Ей го къде е, на 1 час път....

    ОтговорИзтриване
  8. Ами, да! Откъдето и да го погледнеш е близо:)))Пък и приятно, и различно.
    Пепеляшка, много усмихнат ден, макар, че слънце липсва днес на небето:))))

    ОтговорИзтриване
  9. Dappa, много е красиво там, наистина :)))Усмивки:)))

    ОтговорИзтриване
  10. Спасибо!))) У каждого города своя аура, свой запах. И глядя на ваши снимки ощущаешь тепло старого города)))

    ОтговорИзтриване
  11. Това си е точно така. В нашия град има дух на топлота и спокойствие:)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...