View this site in your language!

четвъртък, 22 юли 2010 г.

БЪРЗА БАНИЦА




БЪРЗА БАНИЦА

Около нас продават много тестени закуски и баници. Обичам баница, но аз да си я направя.Пренебрегнах жегите/които са толкова горещи, не мислих, че ще ми се случи - сутрин да си пусна студен душ, доста е освежаващо:)/и реших да си направя, още повече става бързо и е много вкусно. Снимките говорят красноречиво за резултата.

Необходими продукти
- кори за баница 1 бр.
- Кис. мляко 1 бр.кофичка
- сирене краве 1/4кг
- яйца 4 броя
- мазнина – по желание
- щипка сол
- сода бикарбонат 1 малка лъжичка

Приготвяне

Аз използвам слънчогледово олио, но може масло, или зехтин. В тавичка поръсена с мазнина се слагат ½ от корите, една по една . Като не просто се слагат , а леко с пръсти се намачкват. Всяка кора се поръсва поотделно с мазнина. След което прибавяме смес от яйцата, кис.мляко, сиренето, солта, содата. Над сместа поставяме една по една и останалите кори, като/повтарям/ леко се мачкат, като намачкан лист хартия. Това дава обем на баницата и тя става по-вкусна, мека и не се изсушава. Последната кора поръсваме пак с мазнина. С един нож нарязваме на квадрати суровата баница. Слагаме мазнина в срезовете. Малко вода , около ½ чаша по ръбовете като ги притискаме с вилицата. За да не стърчат кори и да прегарят. Мятаме във фурната - 240 градуса. Пече се до зачервяване. Около 20 минути/ зависи от фурната/. Изваждаме, поръсваме с вода – това предизвиква един специфичен звук, като съскане. Мммм и ухае прекрасно. Покриваме с кърпа, докато изстине.

Хапване

След това я хапваме с удоволствие. Аз лично я поръсвам с пудра захар. Но може и без. Зависи от вкуса. Тази си я хапнах в комбинация от пъпеш и кайсии. Може и с кисело мляко, айрян. Каквото си изберете. Понякога си я правя за вечеря. А баницата, о, тя беше супер, но много бързо свърши, много.../ рецепта, снимки Zvetanka Shahanska/….

10 коментара:

  1. Браво,Цвети!И у нас много обичаме,утре,като си дойде синчето,тъкмо повод да се прежаля,не че иначе не го правя,де!Сладък ден!!!

    ОтговорИзтриване
  2. обичам много баница ,а тази ми изглежда много вкусна..ммммм..ще правя и а3..

    ОтговорИзтриване
  3. Bearkis, давай, вкусно е много. Пък и аз не зная за човек, който да не обича баница-хе-хе! Поне не съм срещала такъв, освен може би някой краен диетофил:)))

    ОтговорИзтриване
  4. Addi, мога да те уверя/под клетва:)/, не само изглежда, но е и мноооого вкусна и понеже тази отиде отдавна, довечера ще си спретна нова:)))хе-хе , за ужас на неядящите тестени изделия, самоинквизиращите се имам предвид...:)))

    ОтговорИзтриване
  5. Да!! Същата рецепта ползваме. Само,че по баниците и тестените изделя е жената. Аз съм по скарата, рибата и мезетата:))
    Забелязал съм, че не слага сода, а ползва газирана вода :)Обаче ако не искат младите, избягваме да правим, защото я опраскваме двамата цялата и сме станали като хипопотами :))

    ОтговорИзтриване
  6. Значи сте си разпределили задачите, Кръстю:)Но тук има един тънък момент, всяка кора се слага и нагъва поотделно и се ръси с мазнина. Както и да е, в общи линии е същата, предполагам. Може и с газирана вода...:))) Изяждате я , защото става вкусна, затова:)

    ОтговорИзтриване
  7. Точно този момент я прави по-различна изглежда.
    И още нещо, ние никога не ползваме зехтин за готвене...създава един особен дъх, който според мен не върви на всякъде. Иначе чистият, студенопресован е незаменим в салатите :))

    ОтговорИзтриване
  8. Да, наистина и аз я правя с олио или масло, зехтинът ползвам за салати, но има някои пък готвят само със зехтин:)и не признават олио...

    ОтговорИзтриване
  9. He-he-he, смях, разсмя ме ти:)))Тъкмо се кефя, че времето малко се разхлади и ти с тези византийци - има доста такива :)))

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...