View this site in your language!

понеделник, 17 януари 2011 г.

САМОКОНТРОЛ



САМОКОНТРОЛ

Много е интересно майсторството да владееш чувствата и поведението си. Всеки се е сблъскавал с хора, които не могат или не искат да се сдържат. На пръв поглед тази спонтанност може и да ни изглежда интересна, но ако става въпрос за съвместна работа, понякога е по-добре сам да си я свършиш, предвид безумните творчески постъпки, които биха ни довели до загуба на време.

Начини за подобряване на самоконтрола

- Класическото правило – брой до 10. Счита се, че като минат десетина секунди, един развълнуван човек намалява градусите и може пак да включи на вълна умереност и разумност, като стил на поведение. Може да се брои и до двайсет, ако се е „запалил” малко повече.

- Не трябва да изискваме от хората прекалено. Когато очакваме от околните твърде много, постоянно ще изпитваме раздразнение от факта, че те не отговарят на изискванията ни. Нека приемаме хората такива, каквито са.

- Да се контролираме, не означава да водим свирепи битки със себе си. Всеки се счита център на Вселената, но от време на време да се децентрираме и да се погледнем отстрани. Полезно и помага.

- Да приемаме хората и събитията откъм позитивната им страна. За някои насладата идва от неуспехите на другите , но да не нагазваме в батака на другия, след като не сме оправили своя.

- Да избягваме повелителната форма, Никой не обича да му заповядват. По скоро да обличаме тези си намерения в съвети. Дори бих добавила, ако ги поскат.

- Колкото и да сме изнервени, под пара, и да ни идва да „накълцаме” събеседника си, да запазим достойнството му . Нека му оставяме път за отстъпление.

Да се придържаме към средния път.

Будистите са казали, че средният път винаги е най –добър. Всички крайности водят до никъде. Умереността, води до хармония, овладяване на чувства и емоции. Така и в спора няма да има крясъци, обиди, изстъпления. А и едно нещо, когато е казано спокойно, уверено, безстрастно, без викане, се приема като по-сериозен довод. Е, нашият Балкански темперамент не понася много умереността , особено в някой разпален спор, в който се вихрят какви ли не бурни страст. Но поне да се постараем. Да опитаме, може пък да ни се стори по-добрият вариант./текст Zvetanka Shahanska/

21 коментара:

  1. Напълно споделям казаното.Мисля че имам доста пропуски.Ще опитам да поправям.Моля да бъда извинена

    ОтговорИзтриване
  2. Това за десетте секунди е вярно и често го ползвам:)
    Забелязвам нещо лошо напоследък, увеличава се броят и се вдига средната възраст на егоцентриците :(
    Това е особенно вредна инфантилност, много по-опасна от егоизма, който както и да си кривим душата има къде по-малко, къде повече във всеки

    ОтговорИзтриване
  3. Преди години,признавам,често ми се е случвало да изляза извън контрол,но наистина изброеното по-горе помага:)Първо мисля,опитвам се да погледна и от другата гледна точка преди да направя каквото и да е като ответна реакция!Много хубав и полезен пост,Цвети:)

    ОтговорИзтриване
  4. Роси, щом има желание, половината работа е свършена:)Успех! Извинена си!!!:)))

    ОтговорИзтриване
  5. Кръстю, много помага да броиш наум. Да, има доста егоцентристи, но знаеш ли, че напоследък това го срещам при възрастни хора?!?Ами, че то няма спасение с такива!

    ОтговорИзтриване
  6. Живко, много добре правиш, защото гневът и ядосването са много вредни за всички. Само хабене на енергия, но да знаеш, че има някои хора, които целнасочено искат да те извадят от равновесие, те с това живеят и се хранят и ако им се "вържеш" само си вредиш. Просто подминавай, няма спасение с такива, няма нужда да се хабиш. Те са хейтъри, като зомбита са!

    ОтговорИзтриване
  7. Да, това имах предвид и аз, то до 10 годинки е някак си простимо и дори нормално, но след това говори за емоционална и интелектуална инфантилност :(

    ОтговорИзтриване
  8. Всички крайности водят до лошо, незасивисимо за какво става дума. Всяко нещо както е казано горе , трябва да бъде средно. "Паленето" в България е нещо обикновено и ежедневно. Ето сега днес за 20 мин. с колата, на кръстовището ми показаха среден пръст (най-вероятно защото бях първа кола, нямаше друга причина), на кръстовището, след това на Сточна гара, ми се изплюха на стъклото, а спирайки до Понеделник пазара, дядка ме напсува?! WOW!? За какво говорим!? Май не обичаме много много да сме добри, а е хубаво да се отнасяме както искаме да се отнасят с нас. В горната случка дори не съм си помислял да слизам и да се разправям :) нямаше смисъл просто!Всеки кретен ще си остане кретен след като има -7 годинки :)

    ОтговорИзтриване
  9. Кръстю, прав си - точно говори за инфантилност при възрастните хора. Говори за емоционална неинтелигентност.

    ОтговорИзтриване
  10. Калин, ти големи премеждия днес си преживял. Каква е тази агресия - лелеее...И да плюят, и да псуват - днес в този хубав ден. И за какво...Добре, че не си започнал да се разправяш. Буда има една мисъл, която много ми харесва - " Ако спорите с идиот - ставате двама"

    ОтговорИзтриване
  11. Да. Агресията по пътищата (в България) е много по-сериозна от това, което виждате/чувате по медии и т.н. Плюенето го направиха 2-3 малки на по 18 19 години. Но псуването от този възрастния дядо ... малко нелогично?! все пак там е паркинг ...както и да е. Мразя да се разправям (особено за такива неща), не обичам да влизам в конфликти.За някои хора и златен ден да има, винаги ще си останат простаци със селяндурско отношение. Не искам повече да развалям настроението на теб и другите :) затова- минало-отминало. Важното е сега!

    ОтговорИзтриване
  12. Ами то свикваме с грубостта и агресията, но възрастните защо са толкова навити за разправии...

    ОтговорИзтриване
  13. Ами този "господин" се води охранител в поликлиниката на понеделник пазара. Поне за такъв се представи, знам ли... то вече нищо не е сигурно... няма нищо ... аз не се поддавам :) така че подобни просто ги задминавам :) поздрав: http://www.youtube.com/watch?v=nqHubzaLZJc

    ОтговорИзтриване
  14. :) хех моля пак заповядай :), тука в единия сайт едно детенце се опитва да ме ядоса, ама няма да стане номера :). Държи се все едно е Господ... ужас

    ОтговорИзтриване
  15. мерси мерси усмихнат и на теб :') do posle ;)

    ОтговорИзтриване
  16. страхотно казано, благодаря за напомнянето каква мога да се опитвам да бъда! :)
    заслужава си, а и не е толкова трудно, мъничко интелект и малко повече желание и работа над себе си :))
    ео

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен, поне може да се опита. Не е толкова трудно, с малко постоянство се постигат добри резултати:)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...