View this site in your language!

понеделник, 22 март 2010 г.

ЗА ИЛИ ПРОТИВ ВЕГЕТАРИАНСТВОТО


ЗА ИЛИ ПРОТИВ ВЕГЕТАРИАНСТВОТО

В едно списание, вчера, прочетох за китаец, който в продължение на две години ядял само трева. Разбрал от ТВ, че може без храна, само на вода, да се издържи, повече от 10 дни, и решил да пробва дали това е истина. Първо ядял тревата с варен ориз, а после само трева. И така отвикнал от месото, че не искал да го види изобщо. Интересното е, че преди този експеримент бил болнав, но откакто яде райграс , оздравял напълно и дори се излекувал от тумор в единия си крак.

В същото списание има обаче, статия , която направо се "бие" с това съобщение. Там пише, че анемията няма как да се оправи само със моркови, домати, цвекло. Това било заблуда. И те не можели да повишат хемоглобина в кръвта. На болния човек му трябвало "месно" желязо. Но без витамин C и микроелементи-мед, цинк и манган, нямало как да се усвои желязото. Червеното месо трябвало да се комбинира със спанак, домати, стафиди. А млякото, силният черен чай, кафето, забавят усвояването на желязото от месото.

И така, сега на кое да вярваме. По тази логика, китаецът, за тези две години, би трябвало съвсем да се е обезжелезил и сдал багажа . А той се е излекувал от какво ли не. Вие какво мислите по този въпрос? Може би ще споделите вашия опит, за да разберем за какво става въпрос в това противоречие. Zvetanka Shahanska

6 коментара:

  1. Аз от много, много години се занимавам с йога, та на теория съм изграден вегетарианец, но...на практика съм си месоядец, просто понякога ми го иска организма и това си е, по-силно е от мен. Но с годините наблягаме на рибата, на зеленчуците и плодовете и като ни се хапва пържолка- воала и пържолката! Смятам,че трябва да правим това, което ни подсказва организма, да задоволяваме неговите прищевки, за да може и той да ни служи дълго и качествено. Е, все пак не ядем в къщи за закуска пържени бухти и такива гадости- нито ми го иска душата, нито ще ми набави нещо полезно...абе, култура на храненето трябва и да си поглезваме душицата понякога.

    ОтговорИзтриване
  2. Пепеляшка, напълно се съгласявам с теб. И аз не съм краен вегетарианец, но когато ми се прияде месо, хапвам съвсем малко пилешко, то и не ми се иска повече. И съм съгласна, че тябва да слушаме организма си, какво той казва по въпроса. Така ще сме в синхрон и няма да има изненади. Ето сега например много обичам зелена салата, понякога ми се яде само това и го правя с удоволствие. Голяма салата с репички, марули, пресен лук, краставица. Плюс малко сладка царевица и едно варено яйце - нарязано. Може и някакви ядки да се прибавят + малко зехтин -ммммм, вкусно. С препечена филийка черен хляб и малко сирене и си готов. Лека вечер:))

    ОтговорИзтриване
  3. Хихи , и аз съм същото тревопасно- обожавам зелена салата и всякакви зелама нали все говорят, че били пълни с нитрати, пък аз изяждам промишлени количества, ама...господ да ни пази!

    Извинявай, горния коментар беше пак от мен, но от друг профил- моля да го изтриеш напълно, благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  4. Пепеляшка, мислих си, че само аз съм толкова пристрастена към тези зеленини. Не ми пука с какво са пълни, обичам ги и ги ям , и са ми вкусни и се чувствам супер. Дори по едно време си ги хапвах без нищо, така листо по листо, като заек -ха-ха:)

    ОтговорИзтриване
  5. Страдам от желязодефицитна анемия от 20години, никой не установи от какво се получава и не успя трайно да излекува (вече не си спомням да има нещо, което да не са ми боли в тази връзка). Нашите непрекъснато ме тъпчеха с полусуров черен дроб, месо и всякакви други неща. Но щом спирах лекарствата за половин година желязото ми пак си падаше. Тъй че от личен отпит мога да кажа, че това с анемията и месото не е вярно. Още повече, че от две години месно не ям и това не се е отразило по-негативно на организма ми. Дори правих 14-дневна плодова диета +още 14 дни захранване. Което си прави един месец строга диета и хемоглобина ми не падна под нормалното ниво и не припадах на улицата. Мисля че за всеки организъм е различно, за мен правилото месо=желязо не важи. Ще ми е интересно дали има и други такива "извратени" организми, които не се вписват в лекарските представи :)

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен, здравей:) Виждам, че анемията ти явно не се повлиява от месото. Щом като цял месец си ял само зеленчуци и не се е отразило на хемоглобина. А дали си пробвал да пиеш отвара от коприва. Купува се от аптеката изсушена коприва, вари се като за чай - в по-големи количества като за целия ден. Прецежда се и се слага в хладилника-пие се вместо вода, когато си жаден. Поне една година трябва да се пие такава вода. Освен, че вдига хемоглобина, изчиства кръвта:)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...