View this site in your language!

сряда, 24 март 2010 г.

УРОКЪТ НА ПЕПЕРУДАТА / притча/


УРОКЪТ НА ПЕПЕРУДАТА / притча /


Веднъж в един пашкул се появила малка пукнатина и случайно минаващ човек стоял часове и наблюдавал как през тази малка цепнатина се опитвала да излезе пеперуда. Минало доста време, но пеперудата сякаш изоставила своите усилия, а цепнатината оставала все така малка. На човека му се сторило, че пеперудата е направила всичко възможно и че у нея не са останали никакви сили за каквото и да било повече. Тогава човекът решил да помогне на пеперудата: взел малко ножче и разрязал пашкула. Пеперуда излязла веднага. Но нейното телце било слабо и немощно, крилата й били недоразвити и едва се движели. Човекът продължил да наблюдава, мислейки че крилата на пеперудата ще се оправят, ще укрепнат и тя ще може да лети. Но нищо подобно не се случило.
През остатъка от живота си пеперудата се влачила по земята. Тя така и не могла да литне.
И всичко само заради това, че човекът, желаейки да й помогне, не разбрал, че усилието за излизане от пашкула е необходимо на пеперудата, за да може течността от тялото й да премине в крилата, те да се разгърнат и така тя да може да лети.
Животът заставял пеперудата с труд да напусне тази обвивка, за да може да расте и да се развива.
Понякога именно усилието ни е необходимо в живота.
Ако ни беше позволено да живеем, без да срещаме трудности, то бихме били ощетени. Ние не бихме могли да станем толкова силни, колкото сме сега. Никога не бихме могли да полетим.

Аз молих за сила ..., а животът ми даде трудности, за да ме направи силен.

Аз молих за мъдрост..., а животът ми даде проблеми за разрешаване.

Аз молих за богатство..., а животът ми даде ум и силно тяло, за да мога да работя.

Аз молих да мога да летя..., а животът ми даде препятствия, за да мога да ги преодолявам.

Аз молих за любов..., а животът ми даде хора, на които мога да помогна да разрешат проблемите си.

Аз молих за блага..., а животът ми даде възможности.

Не получих нищо от това, за което молих... Но получих всичко, което ми е нужно

14 коментара:

  1. Да, не се става лесно пеперуда. Никой не може да я направи такава, ако тя самата не пожелае! Много ми хареса, обичам Пеперуди :), благодаря за насладата.

    ОтговорИзтриване
  2. Радвам се, че ти е харесала, Lana :) Приятна и лека вечер! На мен много ми хареса това "Не получих нищо от това, за което молих... Но получих всичко, което ми е нужно ".

    ОтговорИзтриване
  3. ..."Понякога именно усилието ни е необходимо в живота.
    Ако ни беше позволено да живеем, без да срещаме трудности, то бихме били ощетени. Ние не бихме могли да станем толкова силни, колкото сме сега. Никога не бихме могли да полетим"...
    Цитирам точно тези думи, защото и до ден днешен не мога да приема, че е необходимо да имаме трудности. Дали защото смятам, че всичко зависи от нас самите или пък може и да изпитвам страх да се изправям пред трудностите. Но все пак има истина в думите: "Аз молих за сила ..., а животът ми даде трудности, за да ме направи силен."

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесен блог, Златина! Радвам се, че се открихме! Прекрасно е, че има хора като теб - благодаря ти! Хубави дни и усмивки ти желая1

    ОтговорИзтриване
  5. smile, не е необходимо да има трудности в живота, не е задължително. По скоро тук се има предвид, сам да се справяш с всичко в живота - така ставаш по-силен. И второ, за всяко нещо си има време. Когато предсрочно, насилиш нещо , то може и да не стане. аз така го разбирам :)))
    Усмихнат ден, сладурче :)

    ОтговорИзтриване
  6. Arabela, здравей и добре дошла тук! За мен е удоволствие. Казвам се Цветанка, викат ми Цвети или Мишел:)))Много хубави думи си написала за блога. Благодаря ти от сърце. Желая ти приятен ден, пълен с усмивки :)))

    ОтговорИзтриване
  7. прекрасен блог, чудесна публикация:))) този урок на пеперудата го зная отдавна, ,, просто всеки един човек в своя живот си има някакъв товар, някакво страдание, през които сам трябва да премине за да продължи напред. Пеперудата винаги за мен е олицетворявала красотата на живота, която ще настъпи след болката,,, затова си татуирах гърба, затова ще я нося цял живот, за да я поглеждам всяка сутрин и да виждам красотата :))))

    ОтговорИзтриване
  8. Колко хубави неща си написал, анонимен. Благодаря ти!Аз също много харесвам пеперуди. Дори бях чела някъде, че има предание , според което те пренасят нашите желания на небето:) Красиво!

    ОтговорИзтриване
  9. Много е хубаво и много истинско.

    ОтговорИзтриване
  10. Толкова ме радвате с вашите коментари. За мен е много вдъхновяващо да зная, че това , което публикувам ви радва и помага. Благодаря ви!

    ОтговорИзтриване
  11. Ако всеки може да осъзнае това, сигурно ще може да живее по добре, по лесно и по щастливо!

    ОтговорИзтриване
  12. Харесва ми!Красиво и символично!Свързвам пеперудата с нежност,красота и свобода!

    ОтговорИзтриване
  13. Анонинимен/26 август/, осъзнаването е най-трудният момент.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен/28 август/,и аз свързвам пеперудата със същото!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...