View this site in your language!

петък, 12 март 2010 г.

РОДОПСКИ КАТМИ



/снимки Zvetanka Shahanska/

От снимките, които качвам тук, сигурно сте разбрали, че като живееща близо до Родопите/ за 10 мин от Пловдив/, имам слабост към тази планина . И към нещата, които приготвят за хапване там. Тези катми ги правя от години,вместо палачинки и всички много ги харесват. Стават бързо, не залепват за тигана. Използвала съм ги и като предястие с плънка - пилешка или руска салата. Но най-си ги обичам за закуска събота и неделя. Със сладко от боровинки, диви ягоди или малини.Мммммм-вкусно, много вкусно и малко сиренце - разкош. И реших да ви напиша рецептата, може и вие да пробвате.

РОДОПСКИ КАТМИ .Продукти
- 5 яйца,
- 1 кофичка кисело мляко,
- 2 чаени чаши брашно,
- 1 чаша вода,
- 1 лъжичка сода за хляб,
- 1 лъжичка сол
Това е голямата доза и излизат около 16 броя, за по-малко намалявате дозата наполовина.Към разбитите яйца се прибавят кис.мляко,содата и солта и накрая брашното ,а най- накрая водата.Тестото е гъсто,като кексовото.В сгорещен сач/може в тефлонов тиган или в обикновен - аз го правя в плитък тефлонов/, се слага много малко мазнина-няколко капки.Гребва се от тестото с дълбока лъжица/черпак но не пълен/ и се сипва в тигана равномерно, когато започнат да се образуват ситни дупчици отгоре се обръщат и от другата страна.Мажат се с мед,конфитюр,мармалад,може и сиренце да се сложи,навиват се на ролце и се хапват.М-м-м много е вкусно. Да ви е сладко! На снимката виждате как изглеждат, тя е правена непосредствено след приготвянето им. Сега чакат с нетърпение да ги хапна и да си оближа пръстите от кеф.Zvetanka Shahanska

8 коментара:

  1. е нее.. :( добре, имай малко милост де :(... и на мен ми се преяде :( ... ама знам че си добра душичка и ще хвърлиш на Роберто една :)))))

    ОтговорИзтриване
  2. ? ... mercy ли си искала да напишеш? ... хвърли една на Роберто- калин де :)))) и той душа носи :))

    ОтговорИзтриване
  3. Е, това значи много за мен ! Благодаря ти от сърце. Ще има една изненадка за празника :))))

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...