View this site in your language!

вторник, 23 март 2010 г.

ДА ПОМЪЛЧИМ


ДА ПОМЪЛЧИМ

Будистките монаси имат един много интересен похват, който използват за да изградят в себе си силна воля, вътрешна сила и решителност. Това е обетът за мълчание. Когато прекарваме, дори кратко време, в мълчание, ние изграждаме в себе си самоконтрол, като не се поддаваме на импулса си за говорене. Дори знам, че и тук в България има такива курсове, които включват мълчанието като начин за изграждане на силна воля.

Колко говорим

Нека се огледаме около себе си и ще забележим, че много хора говорят повече, отколкото се налага. А някои изобщо и не спират. И какъв диалог е това, когато само единият говори, а другите мълчат. Това си е направо логорея неспирна. От което главата започва да боли и се чувстваш не на място. Става скучно. Оттук може да си направим и извод за себе си. Колко е хубаво да не изпадаме в дълги обяснения, и да не говорим за несъществени неща. Неспирното говорене показва липса на дисциплина. А именно тя е тази, която ни кара да казваме само каквото трябва, без да хабим излишна енергия. Точното говорене също е показател за наличие на ясна мисъл, спокоен дух и хармонично съзнание.

Техника

Ние можем, да започнем още днес, да подобряваме личната си дисциплина. Какво правим. Нищо сложно и особено. Просто си налагаме обет за мълчание по един час на ден , през идващата седмица. През този период не говорим изобщо. Или, ако се налага спешно, даваме само директен, ясен и точен отговор. Никакви отклонения - времето, телевизията, цените, кризата. Продължаваме да се държим учтиво и любезно, сърдечно. Нямаме намерение да съсипваме взаимоотношенията си, а да станем по - силни, да подсилим самообладанието си.

След няколко дни, ако го правим редовно, ще изпитаме чувството, че сме започнали да се владеем по-добре и силата ни нараства. Това е много полезна техника за нашето саморазвитие. Това е. Сега може и да помълчим малко. Да видим как е.Zvetanka Shahanska

4 коментара:

  1. Може би важно е да се подчертае, кога мълчанието е необходимо, кога е тест за самодисциплината ни: Когато емоцията е нарушила душевното ни равновесие, когато е оставила на разума съвсем малко местенце. Такива състояния са ежедневни и неизбежни - яд, обида, неизвестност, влюбване, радост...оказва се в голямата част деня ни е във фаза Възбуда. Тогава следва Реакция. И ние, като второсигнални същества, решаваме, че думите са подходящ начин. Но аз съм бихевиорист и вярвам на поведението, защото то НЕ лъже, никога. Думите могат да заблудят, дори да не са лъжа. Думите имат терапевтична тежест.

    ОтговорИзтриване
  2. Lana, благодаря ти за хубавото пояснение. В статията всъщност говоря не за мълчане от яд, обида, неизвестност. Не като реакция на нещо, което го е предизвикало. А за техника , която се използва съзнателно за изграждане на качества, като воля, самодисциплина, увереност. Бих казала добронамерено мълчане :), както една приятелка от ФБ коментира днес-мълчане с усмивка :)Lana, лека вечер :)Благодаря ти за интересния коментар!

    ОтговорИзтриване
  3. Мълчанието е злато! :))
    Могат да мълчат само "съкровищата"... :))
    Тест за добра комуникация между двама души е дали мълчанието им не ги стресира...

    ОтговорИзтриване
  4. Мълчанието наистина е полезно, като техника, както писах по-горе. Помага за концентрацията много. И това за теста , което казваш също е много вярно. Дали могат спокойно да мълчат в компанията си. Поздрави, Радост:)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...