View this site in your language!

петък, 5 февруари 2010 г.

СТРУВА ЛИ СИ


СТРУВА ЛИ СИ
Много дискусии са водени за щастието и успеха. Свързани ли са и дали, ако си успял, си непременно щастлив Би могло да се започне от това кое за нас е щастието въобще. Защото за различните хора, това е различно. Едни казват - да имам къща, кола, професионална кариера, много пари. Други - припознават щастието в личностно израстване, преодоляване на някакво неприятно състояние, като страх, гняв, зависимост, загуба. Постигането на успех като кариера, пари, вещи, всъщност не носи ли и много загуби на човек. Защото познавам един приятел, който стана изпълнителен директор - престиж, пари, коли,подчинени, но и много отговорности, липса на лично време, нерви. Той загуби съня си. Отслабна с десет килограма за нула време от притеснения. Едва не загуби семейството си, поради липса на време и разни гадни интрижки сътворени от подчинените му. След време сам напусна, защото просто не си заслужаваше цената.

Според мен всеки трябва сам да си отговори на тези въпроси, защото може би ще се чувства добре и с работата, която има в момента, макар с не такава престижна позиция, но това да му дава време - да може да погледне и себе си, и семейството си. Да обърне внимание на вътрешното си състояние, на другите си интереси, което да му донесе чувство на удовлетворение, на мир със себе си и хармония. Дори може да откаже по висока длъжност, защото ще загуби това на което държи най-много, ще го направи нещастен, защото няма да има свободата на която се радва.

И това прави ли го аутсайдер в очите на другите , ако той за себе си е успял човек т. е има всичко на което държи в живота, запазил е душевното си равновесие и способността да се радва. Трябва ли да задраска това, за да не изглежда неуспял в очите на другите. Всеки сам решава дали ще живее собствения си живот или този по сценарий и критерии на другите. В края на краищата той сам определя - кое е успех и щастие за него. Не трябва да се робува на готови клишета. Не и ако това те прави нещастен. И тук идва една мисъл на Томас Улф -" Когато престанат да те интересуват пари, ласкателство и известност, значи си изкачил върха на успеха". Нека се замислим, самите ние къде сме и накъде сме се запътили и най-важното струва ли си.Zvetanka Shahanska

2 коментара:

  1. Здравей,Цвети! Хареса ми мисълта на Томас Улф-" Когато престанат да те интересуват пари, ласкателство и известност, значи си изкачил върха на успеха". Лично за мен щастието е да бъда в хармония със света около себе си.Стремежът към тази хармония и нейното постигане биха били успех.

    ОтговорИзтриване
  2. Жени, здравей :) Тази мисъл и на мен ми харесва и е много мъдра. Точно и моето щастие е свързано с постигане на мир със себе си и хармония със света около нас . Но човек никога не бива да престава да се развива и да постига успехи. Само трябва да прецени, доколко някои неща ще го направят щастлив и дали няма да му пречат. Защото примера, който съм дала с този човек, отслабнал от притеснение за много кратко време е истински, познавам го и добре че се махна, сега е добре - на не толкова висока позиция, но е щастлив, а там се беше загубил. Всичко е наш избор в този живот, колкото и понякога да ни се иска да обвиним някой. Всеки добре да си уточни приоритетите, за да не изпада по-късно в недоумение и да се научим да се радваме на това, което имаме в момента.:)))Поздрави, Жени :)))

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...