View this site in your language!

четвъртък, 17 декември 2009 г.

Животът е прекрасен / притча /


"Един султан , прочут със справедливостта си, имал везир, който винаги се усмихвал, винаги бил в добро настроение и винаги се чувствал добре. А това, както се знае , буди завист у другите.
И ето, из двореца плъзнали слухове, че нещо не е наред. Докладвали на султана, че така и така, везирът шпионира за друга държава.
Всяка вечер се заключва в усамотена стая и какво прави там, не се знае. Явно тук има нещо. И веднъж султанът със свитата си нахлул ненадейно в стаята.
Отворили вратата, а вътре - празно, само стар халат, дрипав и кърпен, виси на стената, а долу подпрени износени обуща.
Султанът се учудил, пита везира:
- Какво правиш тук? Защо са ти тези стари неща?
А везирът отвърнал:
- Идвам тук да гледам този халат и обущата. С тях някога дойдох при теб, о, велики султане, и ти ме направи свой везир. Спомням си откъде съм тръгнал и къде съм сега. И се усмихвам, и се радвам, и животът ми се струва прекрасен. В това състояние на духа взимам всичките си решения."
Аз мога да добавя само едно - отпусни се и си позволи да бъдеш щастлив. И когато не можеш да достигнеш до това така хубаво състояние, спомни си времето, когато действително си преживял нещо кошмарно, а сега се оставяш някакво незначително събитие да те вади от равновесие. Усмихни се, нищо не е така непоправимо, както изглежда на пръв поглед :))След време ще му хвърлиш втори и ще си кажеш " Но как съм могъл да се ядосвам за глупости!" Поеми си дълбоко въздух и се огледай - животът е прекрасен!Zvetanka Shahanska

3 коментара:

  1. Как ми се иска да коментирам с вас приятели, но заради тази регистрация на профил в Гугъл, нещата се спъват :))Нямам представа защо се изискава това за да коментира човек . Струва ми се излишно. Ще се радвам, ако се справите :)

    ОтговорИзтриване
  2. Всеки си мисли, че при него има най-много грижи, че на него му е най-трудно, че не е Слънце да изгрее навсякъде, че няма сили за... нищо...
    Обаче всички се печем на един огън...
    И животът наистина е прекрасен!!!
    Ако помним това, наистина ще дишаме спокойно:)))
    Можем винаги да сме Слънца с усмивки, а без облаци не става!

    ОтговорИзтриване
  3. Radostina, колко си права, наистина ако не забравяме, че проблеми имат всички, независимо как изглежда, няма да се окайваме нон стоп и ще успеем да се наслаждаваме на живота, който е тук и сега.А пък и с усмивка всичко става по-лесно:)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...