View this site in your language!

понеделник, 28 декември 2009 г.

ЖИВЕЙ ТУК И СЕГА


ЖИВЕЙ ТУК И СЕГА Виетнамският будистки монах и философ Тич Нан Хан,пише за насладата от пиенето на чаша чай. Това което е написал е озаглавил РАДОСТТА ОТ ЖИВОТА "Трябва да си напълно буден за настоящия момент, за да се наслаждаваш на чая. Само в осъзнаването на настоящето , твоите ръце чувстват топлината на чашата. Само в настоящия момент ти можеш да усетиш аромата, да вкусиш сладостта, да оцениш деликатността. Ако размишляваш за миналото или се безпокоиш за бъдещето , ти ще изпуснеш напълно радостта от пиенето на чаша чай. Ти ще погледнеш надолу към чашата и чаят ще е изченал.
С живота е по същия начин. Ако не си буден за настоящето, ти ще се огледаш и той вече ще е свършил. Ще изпуснеш аромата, деликатността и красотата на живота. Ще изглежда сякаш животът е минал покрай теб като на лента.
Миналото е свършено. Поучи се от него и го остави да си замине. Бъдещето даже все още не е тук. Планирай го, но не си губи времето да се безпокоиш за него. Безпокойството е безсмислено. Когато спреш да преживяваш това, което вече е станало , когато спреш да се притесняваш за това , което може никога да не се случи , тогава ти ще живееш в настоящия момент. ТОГАВА ЩЕ ЗАПОЧНЕШ ДА УСЕЩАШ РАДОСТТА ОТ ЖИВОТА."

2 коментара:

  1. От чаените церемонии можем да се поучим много. Това е един от начините, по който усещаме настоящия момент и усещаме, че щастието е тук и сега. Наистина когато мислим за миналото и се тревожим за бъдещето, пропускаме удоволствието от този миг. Когато обръщаме внимание на настоящето и му се наслаждаваме, тогава изпитваме радостта от живота. :)
    Поздрави Мишел и Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  2. Роси, благодаря ти за коментара:) Радостта и щастието могат да станат наш постоянен спътник, но се иска малко усилие от наша страна. За съжаление, на някои не им се прави дори и това усилие, а съм сигурна, че ако имаше хапче за щастие щяха да се скъсат да го пият, дори и с риск на неприятни, странични ефекти. А тук страничните ефекти могат да са само положителни.Иска се само промяна в мисленето!!!!
    Роси, Весели и Щастливи празници, пожелавам и на теб и една много успешна година :))))

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...