View this site in your language!

четвъртък, 21 октомври 2010 г.

НЕЖНИ КАПАНИ...









НЕЖНИ КАПАНИ...

Уикенда попаднах на няколко интересни паяжини и понеже не съм снимала досега такива неща, ми стана любопитно какво ще излезе. Добре, че беше валяло - та се открояваха, иначе са почти невидими. С капчиците по тях, някои приличат на огърлици...

Инфо


Паяжина се нарича секрет отделян от паяжинните жлези на Паякообразни. Представлява белтъчен секрет, който след отделянето от жлезата се втвърдява и се превръща в тънка нишка. По своя химичен състав тя наподобява на коприненото влакно отделяно от копринената перепуда. /Уикепедия/

Изграждането на паяжината позволява на паяка да улавя като в капан своята жертва без да хаби енергия в преследването ѝ.Якостта на опън на паяжинената нишка е по-голяма от тази на СТОМАНАТА. Тя е известна със своята невероятна еластичност. Паяжините могат да бъзат изградени във вертикална или хоризонтална равнина. Срещат се във всевъзможни места в природата по ъгли, между растения, близо до земята или по-високо.

Полезна

- Паяжината е богата на Витамин К, който е известен като витамин на кръвосъсирването. Поради тази цел в европейската народна медицина паяжини се използват за кръвоспирането при рани.
- Друго интересно свойство на паяжината е, че при смесване с натриев хлорид има свойството да превръща черните косми в рижи. Причината за това е, аминокиселините взаимодействат с черния пигмент като го превръщат в риж (феомеланин)

Интересно

И най - интересното , поне мен ме впечатли много - Всички паяжини са различни – на света не съществиват две еднакви.../снимки и текст Zvetanka Shahanska/

10 коментара:

  1. Сякаш има магия в капчиците вода по паяжините...
    Прекрасно е, ражда се усмивка, а след нея втора и... е хубаво.

    ОтговорИзтриване
  2. Шаренийка, като някакво вълшебство са. Нанизани една до друга - спокойствие, релакс, безметежност...

    ОтговорИзтриване
  3. Красота! Тя е и много здрава :)
    това, за раните май съм го срещал, но за космите не знаех!
    Като нищо може да пробвам,луд умора няма, нали? :)))

    ОтговорИзтриване
  4. Нали, и аз ги харесвам много:)По-здрави са от стомана - по показател -якост на опън. Като си решил може и да пробваш - после снимай и покажи:)

    ОтговорИзтриване
  5. Огромно благодаря за снимките,Цвети!Обожавам снимки с капчици вода-по клонки,или паяжини!Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Bearkis, и аз харесвам капчиците много - роса, дъжд - по всякакви неща:)И на теб приятна вечер:)

    ОтговорИзтриване
  7. много интересно ми стана,снимките са станали супер!

    ОтговорИзтриване
  8. Много харесвам паяжините с капчици роса или дъжд по тях.А когато ги огрее слънцето са направо вълшебни!Не всеки има очи за тях, обаче.Радвам се, че си ги видяла и че ни ги показа :)

    ОтговорИзтриване
  9. Да, наистина, ако имаш очи ще видиш. Толкова красота има около нас, а много хора си позволяват да я подминават. Жалко. Защото пропускат много. Тя въздейства изключително положително върху нас. Благодаря ти, Лара!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...