View this site in your language!

четвъртък, 5 август 2010 г.

КАК ДА КАЗВАМЕ "НЕ"



КАК ДА КАЗВАМЕ "НЕ"

Ако не сте определили в графика си,
кои са приоритетите ви,
там ще попаднат приоритетите на други
хора./Р.Шарма/


Как да си вършим това, което сме решили , като всеки ни дърпа в различна посока. Лесно се казва "да", когато приоритетите ни са неясни и смътни.Тогава всеки иска да вземе от времето ни и да ни занимава със себе си. И ние лесно се съгласяваме. Най-ефективните хора се съсредоточават върху това, което вършат и не позволяват на всеки да ги прекъсва, за каквото и да е било. Не се интересуват от други, разсейващи неща. Умението да се съсредоточваме върху най-важното за нас в момента, се изгражда с постоянство и търпение. И най-важното с целенасоченост. Не е толкова трудно.

Просто трябва да следваме няколко стъпки:

- решаваме какво за нас е важно
- отдаваме му се изцяло
- действаме с вяра в него и вдъхновено
- не позволяваме на никой да ни отвлича, безсмислено, от целта ни
- не трябва да се чувстваме виновни за което, защото много хора просто си търсят само да се разсеят в момента
- само така се постигат добри резултати

Не на маловажното

Ако се научим да казваме "не" на маловажното, ще спечелим време и цялата си енергия ще влагаме там, където трябва. Дори с риск някой да ни се обиди, това, което ще се получи като резултат си заслужава всички преодолени препятствия.
/ текстZvetanka Shahanska/

10 коментара:

  1. Добрата организация е много важно нещо
    Забелязал съм, че тия, които си търсят само да се разсеят в момента,както казваш,имат нюх към неорганизираните и непоследователни хора и се прилепят към тях :)
    Абе, както е казал народът, краставите магарета се подушват :)))

    ОтговорИзтриване
  2. Съгласна съм напълно с теб. Прилепят се и започват да те разсейват, ако не ги парираш, но ако си податлив към неорганизиране - добре дошло:)))Ако пък не се даваш - казваш твърдо "не" и си продължаваш, без да им отдаваш значение. В това беше и смисълът на горе писаното:)))

    ОтговорИзтриване
  3. Да, има и вариант да не им казваш "не" с думи, а с поведение, но не е за всеки :)
    На мен например ми липсва такт, а пък и някои трябва направо да ги нахокаш :))
    Пъстър свят

    ОтговорИзтриване
  4. Може и невербално. Всъщност може всякак да се изрази. Някои са си направо лепки и по-добре директно, твърдо, може и с малко повишен тон да им се каже, иначе не разбират. Само дано не са много чувствителни - защото да няма ред сълзи, ред сополи, кой крив, кой прав - драми, драми:))))

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей,Цвети:)Когато не отказвах,имаше хора,които ме приемаха като наивен глупак.Научих се да казвам "не" и започнаха да ме уважават.Има неща,които не разбирам,но в интерес на истината сега имам повече време за себе си:)

    ОтговорИзтриване
  6. Здравей, Аполон, така става понякога. Смятат, че може да те ангажират за какво ли не, като не отказваш. После те смятат за наивник. Казваш "не" и нещата се обръщат. Важно е да имаш време за значителните за теб неща:)Защото това /от тяхна страна/ изглежда като ползване на твоето време от техни цели.

    ОтговорИзтриване
  7. Когато се научиш да казваш 'НЕ" на децата, ти си готов да правиш правилни преценки... и да си добър организатор на времето си!
    Колко пъти се съгласяваме с нещо само и само да ни се махнат от главите, въпреки да знаем, че не трябва да разрешаваме???

    ОтговорИзтриване
  8. Радост, това си е начин на отказване. Когато казваш "да" проформа. Само за да те оставят на мира. Но то е привидно. Ти не влагаш нищо там:)

    ОтговорИзтриване
  9. Разбрах те, Цвети! :))
    Благодаря ти, учителко любима! :))

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...