/автор Zvetanka Shahanska/
СУСАМ ЗА ЗДРАВЕ
Сусамът е изключително богат на магнезий, мед и калций – само четвърт чаша (36 гр) сусам на ден ни доставя 75 % от дневната нужда от мед, 35 % от дневната нужда от калций и 32 % – магнезий, 29 % – желязо, 18 % – цинк. А за какво са ни тези минерали:
- медта облекчава ревматоиден артрит; спомага свързването на колагена и еластина, което осигурява здравина и еластичност на кръвоносните съдове, костите и ставите.
- магнезия предпазва от астматични пристъпи; намалява високото налягане, а от там и предпазва от инсулт и инфаркт; предпазва от мигрена; подобрява съня; намалява лошите последици от менопаузата.
- калция предпазва от рак на дебелото черво, остеопороза, мигрена и ПМС;
Сусамово мляко
Сусамовото мляко е също толкова полезно колкото и самия сусам. Ето как да си го приготвим:
1 чаша суров сусам, най-добре необелен
5 чаши вода
1-5 лъжици мед
по желание:
1 ч.л. канела или
1 с.л. какао или
1 банан или
1 резен пъпеш
или нещо друго по ваш избор
Слагаме сусама и водата в блендер и бъркаме продължително време. Добавяме меда и другите неща, с които да увкусим млякото и бъркаме още малко. Прецеждаме през фина цедка и готово. Сусамовото мляко става малко горчиво (сравнено с другите млека от ядки), затова някой може да предпочита да добави повече мед или да разреди с повече вода. Сравнено с другите млека, сусамовото е доста по-маслено и по консистенция много се доближава до кравето мляко./автор Zvetanka Shahanska/
Обичам сусамките, които продават в сладкарничката на Етъра. :)
ОтговорИзтриванеИ топли земелки, поръсени със сусам. Не са здравословни и двете неща, но пък са много вкусни. :)
Самият сусам ги прави по-здравословни:) Може и да се поръсва във салати/печен или суров/. Много е полезен. Може също така да се използва , когато се панират пилешки хапки. Вкусно е:)
ОтговорИзтриванеПилешките хапки, да. Или топени сиренца. Как ги пропуснах! :)
ОтговорИзтриванеИии, да, сиренцата са мммм, вкусни:)
ОтговорИзтриване