View this site in your language!

петък, 6 август 2010 г.

ПРЕОБРАЖЕНИЕ ГОСПОДНЕ


Св. Преображение. /Икона от Теофан Грек.12-ти век, манастира "Св.Катерина"/

ПРЕОБРАЖЕНИЕ ГОСПОДНЕ

На 6 август Българската православна църква отбелязва един от най-светлите си празници - Преображение Господне. Началото на празника е в първите векове на християнството и е свързано с едно от най-важните евангелски събития - явяването на Исус Христос в небесна слава пред трима от най-близките му ученици.

За да укрепи вярата на учениците си, Исус Христос решил да покаже на трима от апостолите истинната си небесна слава. Заедно с Петър, Яков и Йоан се изкачил на планината Тавор в Галилея, отдалечил се от тях и започнал да се моли. Скоро те заспали, а когато се събудили, видели своя учител напълно преобразен. Лицето му светело като слънце, а дрехите му блестели като светлина. Исус беседвал с двама от най-великите представители на Стария Завет - пророците Мойсей и Илия, за предстоящите си страдания и Кръстна смърт в Йерусалим. В един момент светъл облак осенил всички и от него се разнесъл могъщ глас: "Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение. Него слушайте." При тези слова Свише апостолите в силен страх паднали на земята. Когато славата Господня се скрила от тях, Господ се приближил към учениците си и казал: "Станете, не бойте се!" Това чудодейно събитие трябвало да предпази апостолите от униние и съмнение при вида на Христовите страдания, да укрепи вярата им в Неговата Божествена природа.

Според българския народен календар на 6 август настъпва трайно преобразяване в природата. Слънцето обръща гръб на лятото и лице към зимата, щъркелите се събират на ята, преди да отлетят към топлите земи. Според вярванията на този ден се отваря небето и ако някой види това, се сбъдва всичко, което си нарече. Ако някой се разболее, натопява се връзка сушени плодове, болният пие от водата и болестта се преобразява. Преображение Господне е времето, когато дните видимо намаляват, очаква се студът. Всеки трябва да се размисли, да си спомни, че е имало много случаи, когато е бил лош и ето, сега е времето да се преобрази, да стане по-добър.

6 коментара:

  1. Здравей,Цвети:)През годините май забравихме кои са нашите църковни празници.Посещаваме храмовете само на големите християнски празници водени не от вяра,а от традицията.Все още има хора,които се оглеждат преди да влязат в църква за да не ги види някой,защото се срамуват.Честит празник на теб и всички християни!Не Бог да бъде с нас:)

    ОтговорИзтриване
  2. Apolon, да така е, но който си го носи в сърцето няма да забрави и няма да се страхува. Честит празник и на теб! Да се замислим днес, кога сме били не добри и днес е повод да се променим, поне да направим опит. Нека Бог е винаги с нас!

    ОтговорИзтриване
  3. Цвети, днес слънцето изобщо не се е обърнало, същата сауна си е. :)))
    Нека не го прави още, морето ме чака. :)

    ОтговорИзтриване
  4. Точица, въпреки дъжда, е жега и сауна, и всичко горещо, за което се сетиш. Няма скоро да се обърне времето, ще видиш, че ще има и за море, и там ще си изкараш прекрасно!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...