View this site in your language!

понеделник, 2 август 2010 г.

ДЗЕН / бъди себе си/






/снимки Zvetanka Shahanska/

ДЗЕН/бъди себе си/

Дзен не е религия, това е мъдрост. Мироглед. Друг начин да гледаш на света. Това е философия на Изтока в изкристализиран вид. Няма догми. Няма правила. Няма наръчник, който да казва, че това и само това е истината. Признава, че никой не е съвършен, и се радвай се на живота без много терзания. Всички отговори се намират в теб и само в теб. Няма противоречия, има просветление. Човек трябва да върви по Пътя до постигане на целите, базирайки се на своя опит, без чужда помощ, разчитайки на себе си. Дзен е изкуство на познаването на същността на човешкото същество, без предразсъдъци, с цел постигане абсолютна хармония с природата.

"Да пораждаш и да отглеждаш; да раждаш, без да обсебваш; да действаш, без да обвързваш; да предвождаш, без да разпореждаш: това е постигане! " /Дзен мисъл/
/снимки и текст Zvetanka Shahanska/

12 коментара:

  1. Дзен е всичкото и нищото от което и в което сме, а тия снимки са много хубави и предполагам ги правиш с голямо желание и удоволствие и си осмисляш почивката:)

    ОтговорИзтриване
  2. Кръстю, точно така :)))Снимам с удоволствие и наистина си осмислям почивката с нещо толкова приятно:) Откакто започнах - такава красота се разкрива пред мен, че не е истина:)Дори не смогвам всичко да снимам:)))Препоръчвам това занимание - отпуска, времето спира и не обръщаш внимание на нищо друго:)))Попадаш в друг свят!Пълен релакс.

    ОтговорИзтриване
  3. А знаеш ли каква краста беше преди?! Докато не изщракаш всичките 36 кадъра не знаеш какво си направил :))
    И как след това в тъмната стаичка образите оживяват полееека :))
    Ех,романтика и спомени, но всичко си има чар
    Сега веднага на компютъра и в мрежата :)

    ОтговорИзтриване
  4. Обичам поляни и мириса на трева (независимо дали си расте или е окосена). Отнасям се в едни хубави, безгрижни детски години. :)

    ОтговорИзтриване
  5. Когато си облечен с ДЗЕН, блестиш от Красота!!! :))))

    ОтговорИзтриване
  6. Кръстю, въпреки романтиката преди, сега ми харесва повече. Не съм промивала снимки, но това, че не знаеш какво е излязло, пък и чакаш за снимките, плащаш и т.н. Много ограничаващо. Сега няма ограничения, правиш безброй снимки, ако искаш, виждаш какво си направил почти веднага. Качваш на компютъра и си готов. Ето, това ми харесва. Защото позволява да експериментираш,няма разходи и е достъпно за всеки/имащ фотоапарат и компютър/:)))

    ОтговорИзтриване
  7. Точица, аз също много си падам по поляни всякакви. Независимо къде се намират. Безметежност-това е чувството, което ме обзема:)))

    ОтговорИзтриване
  8. Красиво е това,което казваш и показваш. :")
    Най-хубавото е 4е успяваш да ме накараш да се замислям.
    МНого позитивен е блога ти,наистина!

    ОтговорИзтриване
  9. Дзен - да осъзнваш всеки миг и да присъстваш тук и сега.
    Но се получава така, че извървяваме дълъг път, докато осъзнаем простотата на дзен.
    Хубаво е, че има такива слънчеви островчета, като твоя блог.

    ОтговорИзтриване
  10. Augusta, наистина дълъг път, но си струва усилието.Благодаря ти:)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...