View this site in your language!

петък, 25 юни 2010 г.

ПЕТУНИИ И БИЛКИ






ПЕТУНИИ И БИЛКИ

От вчера са. Хареса ми цветът им. Свежо розово-цикламено. Имаше доста голямо разнообразие, но аз се спрях на тях. А в цветарския магазин имаше много интересни тропически цветя - с едри розови висящи цветове. Но продавачката не ми разреши да снимам. Не зная по какви причини...Страхувала се да не си загуби работата, имали камери и не знам си какво още. Доста се разочаровах от този факт. Все пак я разпитах , дали по принцип тропическите цветя могат да виреят у нас. Тя ми каза, че нямало проблем. Но аз не съм на същото мнение. Една приятелка имаше такъв вид, и само няколко дни в началото, цветето си запази вида. После започна да избледнява и само след месец загина. Тези цветя са ефектни, но скъпи. Така че не съм им фен. По принцип цветята, които са свикнали на даден климат са най-добре да се отглеждат при този климат. Пак може, но са много капризни и лесно отпадат.

Сега се сетих за билките, което трябваше вчера да направя, но бях мн. заета. Но, чела съм книги на билкари и те всички твърдят, че билките , които са характерни за даден район са с най-силно действие. За България това са - мащерка, жълт кантарион, бял равнец, коприва,маточина, риган, има и други , но тези ми са по известни, защото съм ги брала за чай. Специално ще спомена белия равнец, за който Петър Дънов споменава, че е мн. полезен за прочистване на организма. Аз съм пробвала , и съм пила в продължение на една година , вместо вода, отвара от коприва и бял равнец. Действително се почувствах много по-добре. Подсилва, пречиства и помага, ако има анемия. Игликата, но дивата, също изсушена може да се прибави към чая.

За чай си правя смес от мащерка, бял равнец, жълт кантарион/ известен още като кръвта на Исус, защото той е жълт , обаче като го стиснеш между пръстите излизат червени капки/, иглика. Това бера лятото в планината, суша и след това си правя чай. Тръгнах - петунии, тропик, та до билки:)))Но може пък на някой да му е интересно./ снимки и текст Zvetanka Shahanska/

4 коментара:

  1. Интересно е, лошото е, че се замисляме за здравето си чак като се разболеем :)

    ОтговорИзтриване
  2. Прав си, Кръстю. Но пък винаги може да се пие отвара от билките. Аз когато пиех една годита, в хладилника я държах, и така си пиех.Отличен ефект, но се иска постоянство - всеки ден да вариш...В това забързано време, лесно се отказва човек. Приятен ден:)

    ОтговорИзтриване
  3. Аз също пия само чай от сушени билки.Кантарион,мащерка ,липа ,шипка и каво ли още не...Става страхотен с хубав домашен мед... Това се пие целогодишно ,а не като се раболеем.Гаранция няма грип ,няма болести......

    ОтговорИзтриване
  4. Сиси, здравей:) Сега се сетих, че забравих да пиша , липа и шипка към останалите билки:)))Точно така- целогодишно и няма болести - гаранция:)))С мед , разбира се:) Ароматен, полезен, чудесен чай...аз си бера билките от екологичен район т. е Родопите !

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...