View this site in your language!

четвъртък, 17 юни 2010 г.

ЛЕБЕДИ







ЛЕБЕДИ

В предишния ми пост за Водните лилии , писах, че там /Ропотамо/ имаше и лебеди. Снимах ги, макар и трудно, защото си седяха зад растителността. Но все пак се вижда за какво става въпрос. Качих се на оградата за да ги хвана. Бяха два лебеда с малките си. Много мило.Родителите защитават много активно и успешно гнездото и малките от нападения на хищници.

Лебедите живеят по двойки и продължителността на живот - около 50 години. И забележете - те са моногамни птици, като двойките често остават заедно за цял живот (оттук и легендите за лебедовата вярност).На много места по света лебедите живеят в полудиво състояние като паркови птици, и дори дивите популации често се заселват да живеят в близост с хората. Размножават се добре в домашни условия и се чувстват добре в човешка близост. В България всичките представители на рода са защитени от закона./ текст и снимки Zvetanka shahanska/

4 коментара:

  1. Да станали са символ.Вероятно и грацията им доста допринася.А снимките не са лоши.
    Обаче напоследък с изпълненията на някои наши ...сънародници ,особено в Обединеното кралство ,като чуя за лебед и ме напушва смях :)))

    ОтговорИзтриване
  2. Много са грациозни, изящни. Искаше ми се да ги снимам по- открито, но те се бяха забили зад тази растителност и не мърдаха оттам:)

    ОтговорИзтриване
  3. Я как ми напомни за Ропотамо,че да се разходя натам...благодаря! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ondine, разбира се, че ще отидеш:)Радвам се, че съм те подтикнала за разходка на Ропотамо! Много е разтоварващо, вдъхновяващо и релаксиращо. Приятна разходка!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...