View this site in your language!

понеделник, 2 юли 2012 г.

ВОСЪЧЕТО ЦЪФНА

/автор на текст и снимки Zvetanka Shahanska/
ВОСЪЧЕТО ЦЪФНА
Хоя/Hoya/ , Восъче, Восъчно цвете, аз го наричам извънземно заради строго геометричните му форми, още съм му измислила името-плачещото цвете, сълзите на майката. Отделя лепкав сладникав сок непрекъснато и той прилича на сълзи.
Няма го по цветарските магазини и разсадници. На мен ми го подариха преди много години, беше само с няколко листа, следващите седем години не цъфтя и след това всяка година по много цветове.
Не е капризно, катерливо е , може и висящо. Много е красиво. Имам и публикация ПЛАЧЕЩОТО ЦВЕТЕ , ако ви интересува повече. В природата съществуват около 200 вида, но в стайни условия съм виждала само това.Семейство - Asclepiaceae. Родина - Югоизточна Азия. Снимките са от тази сутрин. С Гърция още не съм приключила, но като видях тази прелест веднага снимах.
Спорна седмица с много положителни емоции!
/автор на текст и снимки Zvetanka Shahanska/

18 коментара:

  1. Много е красиво-като нарисувано е....и ние с офиса си имаме от няколко години,но не ни цъфти.
    Приятне ден,Цвети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живче, ще цъфне , но се иска търпение. Аз чаках доста:)))Приятен ден:)))

      Изтриване
  2. ооо Цвете. ;) къде ходиш? :))) взе да ми домъчнява. И миналата годиан имаше пост с Восъчето :))) и беше юли :)) и пак беше много красиво :>

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лятото не стоя много на едно място:)))
      Восъчето цъфти по това време и затова като го видя и снимам.:)))не мога да се въздържа!

      Изтриване
  3. Интуицията ми днес работи усилено-точно четох за него търсих причини за липсата на цъфтеж,а всичко,поднесено от теб, е толкова просто-търпение...което ще ми трябва в следващите седем години...излиза....Ще чакам!!!Благодаря ,Цвети!Радвам се ,че имаш красива гледка пред очите,чакам още за Гърция!Хубава вечер!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моят опит това показва, че когато поиска тогава ще цъфне. При мен беше дълго време, но Биси при теб може и да е по- кратко все пак. Спокойна вечер и на теб:)

      Изтриване
  4. :)) Цветенце, утре и другиден ще е мног ожега при нас в Пловдив :). Да знаеш! :) Иначе аз сега се разхлаждам с климатици на 19 гр и биричка :))))))). както и гледам твоя блог :))). А иначе...как си ти? нещо ново около теб ;))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. От сряда ще е по-топло, ами на мен днес не ми беше чак толкова жега - 32 градуса само. Сега се прибирам и полях пак цветята, значи лятото поливам сутрин и вечер-два пъти, ако те интересува този факт. Не зная гледаш ли някакво цвете, поне едно на терасата:) Моят апартамент е хладен и не съм пускала още климатик, заобиколена съм с дървета и те правят сянка:))))Новото, че ходих да видя новия Карфур до нас. Ти беше ли там?!?

      Изтриване
    2. :)) е как да не съм бил. То аз веднага още като го отвориха напълних багажника с бири и храна :)))))). Гледам доста цветя и фирмата за охрана много ми мрънкаха в началото още:викат: не оставяй прозорци отворени климатици нищо с тия големи цветя и това количество :). Иначе 2 3 пъти съм ти споменавал какво имам. Ще снимам специално за теб и ще кача в блога всичките, не са много не са и малко:). Иначе октомври 2010 полуотворен прозорец и единия фикус вдигнаха фирмата и полицията в Пловдив на крак ;)

      Изтриване
    3. Но защо, какво "направи" фикусът:))))хахаха, стана ми смешно , че фикусът е виновен...

      Изтриване
    4. бях извън града на прием в София на известно списание тогава. И съм забравил прозореца отворен вертикално. Станало е течение нещо или вятър и дървото(то беше голямо тогава) е паднало, което е задействало охр. система. Обаждаха ми се в 1.30 през нощта. И си дойдох в 5 :))))

      Изтриване
    5. Но нали щеше да ги сменяш сотаджиите?!?

      Изтриване
    6. E ... от септември месец и то ако дотогава не реша да преподпиша договора към безсрочен , защото сегашния е подписан 2007-ма и е бил с такъв срок. А иначе сега явно са пуснали и безсрочни. Иначе може би ще сменям и тази фирма:). Но зависи от условията, защото при мен има и паник бутони и пожарен сензор - тя е сериозна работа ;)). Но за 6 г откакто съм в тази кооперация - съм ги викам 2 пъти с паник бутон и инцидента с цветето :)

      Изтриване
  5. Ммного е красиво! За първи път виждам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, изключително е, не се среща често:)))Радвам се, че за първи път виждаш восъче тук, Траяна:))))

      Изтриване
  6. нещо много тишина днес тука :)) . Цвете я раздвижи обстановката ;). А между другото , понеже те интересува от Мтел нещо ми предложиха много як план днес :) (винаги е така след като решиш да пускаш предизвестие) :)(:

    ОтговорИзтриване
  7. Много е красиво. Голямо търпение си имала - но така е то с всяко нещо. Хоя,много бях впечатлена първия път като прочетох за това цвете и сладките му сълзи.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...