View this site in your language!

вторник, 29 юни 2010 г.

ДВЕ КАЛИНКИ






/автор на снимките Zvetanka Shahanska/
ДВЕ КАЛИНКИ

Две калинки като балеринки,
Под дъжда вървели, песнички си пеели
Тра-ла-ла нека да вали,
От дъждеца ах, нас не ни е страх...


Има такава детска песничка. Ето че и аз ги срещнах тези две калинки. Съвсем случайно, разглеждах детелините по една поляна в неделя и хоп - ето ги и тях. Бяха толкова дребнички, че ми създадоха доста грижи докато успея да ги снимам, както трябва. Пък и много пъргави - наляво, надясно, нагоре, надолу - спрете малко де , да снимам хубавите ви точици.

Бях залегнала в тревата и ги дебнех като някакъв папарак. По едно време започнах да се смея на себе си, като си се представих как изглеждам отстрани и какво точно снимам. Но все пак се смеех тихичко, за да не ги разсърдя нещо, да не наруша душевното им равновесие, а за моето кой, кой да помисли:) По едно време едната се запиля нанякъде и си викам - ейй, сега само една ще снимам, друго си беше да са множество. После се появи, тръгна да се разхожда по ръката ми, а аз и викам - Иди си на тревичката, там е по-хубаво или пък вземи, че хвръкни...но не би. Чаках търпеливо да се наразходи и да се върне при приятелчето си. Даже и не разбрах като как така станаха тези снимки. Толкова близо се бях приближила, че им виждах малките крачета.

А знаете ли колко точки имат по крилата калинките. Обикновената калинка има 7 точки - това го знаех, но че има и с различен брой точки - дори съществува 24 точкова калинка /не знаех/. Много се учудвам - къде се побират толкова много точки. Крилата са оцветени в оранжево до червено-кафяво, всяко с по дванадесет точки. Съществуват различни вариации - редом с обичайното оцветяване в червено с множество черни точки до такива, при които точките напълно липсват или са толкова големи, че крилата изглеждат черни. Има и екземпляри, които са със светли точки.
Някъде вярват, че калинките носят щастие. Това ми харесва. Много.../ снимки и текст.Zvetanka Shahanska/

2 коментара:

  1. И сигурно не усети как мина времето :))

    ОтговорИзтриване
  2. Изобщо не усетих колко време е минало, можех така да си го откарам доста...:)Но така се получава, когато това което правиш ти носи огромно удоволствие:)))А аз обичам да го правя:)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...