View this site in your language!

сряда, 29 август 2012 г.

КЪДЕ ОТИВА НАШАТА ЕНЕРГИЯ

/автор на текст Zvetanka Shahanska/
КЪДЕ ОТИВА НАШАТА ЕНЕРГИЯ
Основно - в несъществени неща. С пълни шепи пилеем наляво и надясно за не толкова важни за нас самите ситуации.

Къде губим енергия

Изразходваме се, и когато ни трябва енергия за нещо наистина важно - няма, изчерпали сме се.
-Дори един не толкова важен спор е достатъчен да намали запасите ни за деня. А има ли смисъл да се спори, ей така - само за спорта. Но егото е толкова ненаситно и все иска да се докаже. И за да го заситиш много не мислиш, но след това си като изстискан. Няма голямо значение, че ти си победител щом енергията ти е източена.
-Ядосване за чужди грешки. Нищо не може да се направи. Неефективно е. Щом не зависи от теб, а другият не иска да чуе, зарежи, няма смисъл, ти отговаряш само за себе си. Можеш да променяш себе си, другите трябва сами да решат как ще се развиват.
-Критикуване. Ето това ми е любимо. Среща те някой и започва - Ама защо това е така, защо е иначе, защо не знам си какво...Защото. Аз питам ли те, критикувам ли те, клюкаря ли те. Не. Тогава, хайде по живо, по здраво, най-малкото не е възпитано да питаш толкова, ако имам нещо да ти казвам ще стане и без питане.
-Шефове - тирани. Търпят се до едно положение, след това няма смисъл повече да си изтезаваш нервната система, тя най-трудно се възстановява. Казваш му в очите какво мислиш за него и чао. Или пък изобщо не му казваш нищо и пак чао.

Правилният начин

Просто трябва да определим кое за нас е важно и там да хвърляме сили и енергия. Не кое е важно за някой друг, а за самите нас. Да заобикаляме дребните, несъществените, времеядните...Ако се осъзнае това, когато наистина ни потрябва енергия и сила, ще ги имаме в достатъчни количества, ще можем да се концентрираме. Тогава може и да се учудим от резултата. И ще сме удовлетворени от себе си. А това е толкова важно - да си доволен от нещо. Дава увереност, сила и здравейте нови върхове. Всичко зависи от самите нас - какво поведение ще изберем, кое е ценно и кое не.
Стратегия от личен опит

Има дни, в които всичко се струпва отгоре ми, и е спешно, и е бързо , и всичко е важно. Тогава преценявам кое от всичките, ако свърша най-напред, ще ми донесе относително спокойствие за да продължа нататък. Започвам винаги с най-важното за мен, което може и да не е най-важното за друг. Но когато го свърша се чувствам добре и мога да продължа. Изпробвано. Действа. /автор на текст Zvetanka Shahanska/

27 коментара:

  1. Работя по въпроса, наистина много усърдно работя върху себе си. Успях да се изолирам от доста кръгове и среди, в които нямаше развитие за мен, но пък имаше условия за разточително пилеене на нещо толкова ценно като душевната енергия. Все още трябва да направя много, че иначе нямам шансове да постигна в живота, това, което би ме удовлетворило. А когато приключи, знам, че ще ми се потърси сметка.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стефане, работата над себе си - себеразвитието и самопознанието трае цял живот. Така че няма начин в един момент да не стане. Стъпка по стъпка. Ти явно си разбрал кое е важно за теб самия. Поздрави и все напред!:)

      Изтриване
  2. Цветенце страшен пост. много ми хареса казаното оттеб:). и е много верно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря:)Важно е да съхраняваме енергията си за нещата, които ни правят удовлетворени от себе си, за собствените цели, а не за чужди такива:)Все пак всеки извървява собствен път и е отговорен най-малкото пред себе си.

      Изтриване
  3. да съм ти казвал някога , че си един от най-готините и позитивни хора които познавам ? :)))

    ОтговорИзтриване
  4. yes, sure! i dont known that you speak english ?! :)))) . that is amazing! :)))

    ОтговорИзтриване
  5. jajajaj :)))) so.. this is interest for me ;). The change is useful sometimes! the life is too short to be a homogenous and closed ! :)))))))) you are good positive polyglot :)))))))

    ОтговорИзтриване
  6. I'm always a gentleman :). Just little peoples known that:). Also i'm a very positive and nice person:). Loves positive peoples, beer, flowers, cats, graphic works, cool peoples as you, home comfort and others :). So missis Shahanska: are you always so positive and smiling? :)(:

    ОтговорИзтриване
  7. хехехахаахах хехе :))))) sir :))))))))))))).. this evening had very very lots of laughs :). but this is cool, not embarrassing :))))

    ОтговорИзтриване
  8. Написаното много ми харесва, благодаря! Често се ядосвам за дреболии, опитвам се да го преодолея, но е много трудно. Реших всеки ден да правя по една малка крачка- да пропусна да се ядосам за някое дребно непотребно. Понякога става- понякога- не, но определено има смисъл. Ще продължа да го правя и ще си спомням за написаното, приятен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Правилно решение, стъпка по стъпка и човек се учи!
      Благодаря за коментара, хубав ден и успех!

      Изтриване
  9. :) how are you today :))))))))))))) sun, 29 degrees and ..... coffe time :))))))))))

    ОтговорИзтриване
  10. but... what is the reason? :))))))) you are most smile woman :))))))))))))))))))))))

    ОтговорИзтриване
  11. it is :))))))) сега да поздравя Цветето и другите с една готина песен :):
    http://shar.es/741Pr

    ОтговорИзтриване
  12. thank you missis Shahanska :)))))))))) be happy :)))))))))))

    ОтговорИзтриване
  13. :) Хубав, слънчев и усмихнат уикенд на Цветето и всички други четящи. аз съм в почивка до 14 септември. :) Цвете знаеш къде може да ми пишеш ако има проблем :)

    ОтговорИзтриване
  14. Не :)))))))))))))))))))) хахехехахехахехехах :)))))) оправи ми настроението :)))))))))))))
    ей тия дни ме скъса! :)))
    Просто след тоя тежък ремонт и последната работа ми трябва релакс, а и мисля да мръдна да се видя с едни мои приятели до София за 2 дни, има и известни хора:). А после с един човек, който намерих благодарение на точните и готини мисли в този блог + това което ти твърдиш че е най-важно - любов :))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Супер готино! Давай все така - нагоре и напред, с усмивка и любов:)))))

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...