View this site in your language!

вторник, 21 декември 2010 г.

ГРЪЦКА БАКЛАВА





ГРЪЦКА БАКЛАВА

Сега ще ви дам моята рецепта за баклавата, която правя за Коледа. Тя се казва ГРЪЦКА БАКЛАВА.

2 пак. фини кори
1 пак. масло голямо/ или две малки/
6 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. орехи/100гр/
1 бакпулвер


Корите се нарязват на ленти дебели около 1,5 см. по късата страна (представете си-както са навити на руло корите ги слагаме да легнат по дългата страна хоризонтално).В тавата за баклавата разтапяме 1/2 от големия пакет масло/ или 1 малко пакетче/. Отгоре разстиламе единия пакет кори нарязан на ивички. Отгоре смес :

Смес: разбиват се яйцата с брашното, захарта, и бакпулвера.Сместа се излива върху разбърканите кори.
Отгоре върху сместа на едро нарязаните орехи.

След това се разстила другото пакетче кори също нарязано на ивички.Залива се с маслото (разтопено)/ другата половина от пакета масло или ново 1 пакетче/ и се пече в умерена фурна.
Около 230гр. за около 30-40 минути.

Сироп: 3 ч.ч. захар и 1-1и 1/2 л.вода+ 3 пак. ванилия се варят.Около 10 минути.
Надупчваме изпечената баклава много нагъсто с клечка за зъби и след това заливаме изстудената баклава с горещия сироп. Това е ВАЖНО, защото ако е горещо с горещо става каша. Престоява една нощ и се нарязва на малки ромбове.

Правя я 3 дни по-рано от самия празник, защото ако ми се стори суха, допълвам с още сироп. Лесно е и става мн. вкусна. Внимавайте от много опитване да не си я хапнете цялата до празника и да трябва да правите още една. Ако това стане, направо отивайте в магазина и си купете готова, има голямо разнообразие-ха-ха

Етапите на снимки








15 коментара:

  1. Цвети, много интересно предложение. Това с нарязаните на ленти кори, май за пръв път го срещам, хм.
    А по повод престояването на баклавата няколко дена преди консумация, с усмивка се сетих за една семейна случка. Дядо ми навремето, предложил да направи баклава, ама както в родното му село я приготвяли. Направил я и обяснил на баба ми, че трябва да стои покрита навън, на студено за няколко дена, за да поеме. Речено, сторено. След 4-5 дена, баба вече с нараснали съмнения, решила да я провери тая баклава и нали се сещаш -тавата празна. Дядо ми всеки ден преди работа си закусвал с баклава:)

    ОтговорИзтриване
  2. Milena, тази баклава е много вкусна и наистина човек може да се изкуши. Аз я правя и я прибирам до Коледа, за да не се пипа и да не се получи същото както с дядо ти. Много си я харесвам баклавата, защото е нестандартна, вкусна, и не е толкова трудна. Най-важното за мен -винаги се получава:)

    ОтговорИзтриване
  3. И този път с богати илюстрации!:)
    Сигурно много си я харесваш и ме хвана мерак да я направи жената:) Аз не правя сладки :)))

    ОтговорИзтриване
  4. Кръстю, харесвам я много, вкусна е и който я е опитал също остава доволен:)По нетрадиционна е, но си заслужава:)

    ОтговорИзтриване
  5. Цвети, у дома рецептата е с името - арабска. Не знам от къде идва, но си права - много е вкусна.
    Ако ти е интересно погледни и моята баклава преди година ;)
    http://shareniika.blogspot.com/2009/12/blog-post_21.html

    ОтговорИзтриване
  6. Да, наистина - може би по различните места има различни имена:)Тази рецепта я имам от една колежка. Преди години почерпи с нея и аз толкова я харесах, че оттогава на Коледа правя само такава баклава:)

    ОтговорИзтриване
  7. Сега се замислих, че я имам от пловдивчани :) И у нас много се харесва. Понякога и без повод си я правим.
    Весели Коледни празници! :):):)

    ОтговорИзтриване
  8. Shareniika,в нашия град живеят много гърци и арменци/има и евреи, араби,турци,католици - ние сме един миш-маш, но се разбираме всички, нямаме проблеми, свикнали сме да живеем заедно още от училищата:)/. Дори днес в магазина продаваха арменски сладки за Коледа. Те са нещо подобно на локумките, които ти беше дала, само че като топчета и в тях-локум и орех, и отгоре пудра захар:)Много са вкусни! А има и баклава с локум, която е турска. Ако намеря рецептите, ще ги кача по нататък. И на теб много радост по Коледните празници:)

    ОтговорИзтриване
  9. Баклавата изглежда чудесно и ще се пробва задължително ! :)
    Поздравления за прекрасния блог ! Добавих го в блогрола на любимите ми . :)
    Поздрави . :)

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря , Сабина и аз много харесах блога ти прекрасните постове и снимки:) И с най-голямо удоволствие те сложих и в моя блогрол:))))Много усмивки, много радост!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря,Цвети,за рецептата!Пълнежът да,но нарязването не го правех,така че,запретвам ръкави утре!!!!Весела,сладка ,като баклава,да е Коледата, за цялото семейство!!!

    ОтговорИзтриване
  12. Давай, Биси! Много е вкусно:)Весела Коледа и за теб! Живи, здрави ти и семейството ти!!!!

    ОтговорИзтриване
  13. Това е изумителна баклава, от която можеш да получиш дименция за всички останали десерти, които си ял през живота си.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Потвърждавам, че по-вкусна баклава не съм яла :) Нещо изключително вкусно!!!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...