ГРЪЦКА БАКЛАВА
Сега ще ви дам моята рецепта за баклавата, която правя за Коледа. Тя се казва ГРЪЦКА БАКЛАВА.
2 пак. фини кори
1 пак. масло голямо/ или две малки/
6 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. орехи/100гр/
1 бакпулверКорите се нарязват на ленти дебели около 1,5 см. по късата страна (представете си-както са навити на руло корите ги слагаме да легнат по дългата страна хоризонтално).В тавата за баклавата разтапяме 1/2 от големия пакет масло/ или 1 малко пакетче/. Отгоре разстиламе единия пакет кори нарязан на ивички. Отгоре смес :
Смес: разбиват се яйцата с брашното, захарта, и бакпулвера.Сместа се излива върху разбърканите кори.
Отгоре върху сместа на едро нарязаните орехи.
След това се разстила другото пакетче кори също нарязано на ивички.Залива се с маслото (разтопено)/ другата половина от пакета масло или ново 1 пакетче/ и се пече в умерена фурна.
Около 230гр. за около 30-40 минути.
Сироп: 3 ч.ч. захар и 1-1и 1/2 л.вода+ 3 пак. ванилия се варят.Около 10 минути.
Надупчваме изпечената баклава много нагъсто с клечка за зъби и след това заливаме изстудената баклава с горещия сироп. Това е ВАЖНО, защото ако е горещо с горещо става каша. Престоява една нощ и се нарязва на малки ромбове.
Правя я 3 дни по-рано от самия празник, защото ако ми се стори суха, допълвам с още сироп. Лесно е и става мн. вкусна. Внимавайте от много опитване да не си я хапнете цялата до празника и да трябва да правите още една. Ако това стане, направо отивайте в магазина и си купете готова, има голямо разнообразие-ха-ха
Етапите на снимки
Цвети, много интересно предложение. Това с нарязаните на ленти кори, май за пръв път го срещам, хм.
ОтговорИзтриванеА по повод престояването на баклавата няколко дена преди консумация, с усмивка се сетих за една семейна случка. Дядо ми навремето, предложил да направи баклава, ама както в родното му село я приготвяли. Направил я и обяснил на баба ми, че трябва да стои покрита навън, на студено за няколко дена, за да поеме. Речено, сторено. След 4-5 дена, баба вече с нараснали съмнения, решила да я провери тая баклава и нали се сещаш -тавата празна. Дядо ми всеки ден преди работа си закусвал с баклава:)
Milena, тази баклава е много вкусна и наистина човек може да се изкуши. Аз я правя и я прибирам до Коледа, за да не се пипа и да не се получи същото както с дядо ти. Много си я харесвам баклавата, защото е нестандартна, вкусна, и не е толкова трудна. Най-важното за мен -винаги се получава:)
ОтговорИзтриванеИ този път с богати илюстрации!:)
ОтговорИзтриванеСигурно много си я харесваш и ме хвана мерак да я направи жената:) Аз не правя сладки :)))
Кръстю, харесвам я много, вкусна е и който я е опитал също остава доволен:)По нетрадиционна е, но си заслужава:)
ОтговорИзтриванеЦвети, у дома рецептата е с името - арабска. Не знам от къде идва, но си права - много е вкусна.
ОтговорИзтриванеАко ти е интересно погледни и моята баклава преди година ;)
http://shareniika.blogspot.com/2009/12/blog-post_21.html
Да, наистина - може би по различните места има различни имена:)Тази рецепта я имам от една колежка. Преди години почерпи с нея и аз толкова я харесах, че оттогава на Коледа правя само такава баклава:)
ОтговорИзтриванеСега се замислих, че я имам от пловдивчани :) И у нас много се харесва. Понякога и без повод си я правим.
ОтговорИзтриванеВесели Коледни празници! :):):)
Shareniika,в нашия град живеят много гърци и арменци/има и евреи, араби,турци,католици - ние сме един миш-маш, но се разбираме всички, нямаме проблеми, свикнали сме да живеем заедно още от училищата:)/. Дори днес в магазина продаваха арменски сладки за Коледа. Те са нещо подобно на локумките, които ти беше дала, само че като топчета и в тях-локум и орех, и отгоре пудра захар:)Много са вкусни! А има и баклава с локум, която е турска. Ако намеря рецептите, ще ги кача по нататък. И на теб много радост по Коледните празници:)
ОтговорИзтриванеБаклавата изглежда чудесно и ще се пробва задължително ! :)
ОтговорИзтриванеПоздравления за прекрасния блог ! Добавих го в блогрола на любимите ми . :)
Поздрави . :)
Благодаря , Сабина и аз много харесах блога ти прекрасните постове и снимки:) И с най-голямо удоволствие те сложих и в моя блогрол:))))Много усмивки, много радост!
ОтговорИзтриванеoriginalno vkysno predlozenieee
ОтговорИзтриванеБлагодаря,Цвети,за рецептата!Пълнежът да,но нарязването не го правех,така че,запретвам ръкави утре!!!!Весела,сладка ,като баклава,да е Коледата, за цялото семейство!!!
ОтговорИзтриванеДавай, Биси! Много е вкусно:)Весела Коледа и за теб! Живи, здрави ти и семейството ти!!!!
ОтговорИзтриванеТова е изумителна баклава, от която можеш да получиш дименция за всички останали десерти, които си ял през живота си.
ОтговорИзтриванеПотвърждавам, че по-вкусна баклава не съм яла :) Нещо изключително вкусно!!!
Изтриване