View this site in your language!

понеделник, 1 ноември 2010 г.

КАКВО НИ ПРЕЧИ


КАКВО НИ ПРЕЧИ

Колкото и да не ни се иска да си признаем, но на нас ни пречат няколко черти в характера, които са малко народопсихологични. А именно:

-смятаме другите за гадни, искащи да ни преметнат, мислещи ни лошото
-не ги смятаме по презумпция за добри
-не подхождаме добронамерено към тях
-защото не стига това, но сме и мнителни – сега какво се крие зад тази усмивка, добрина, жест, чувство. Какво ли е намислил отсрещният. Това сигурно е някакъв трик, който ще доведе до нещо лошо за мен, семейството ми, работата.

И защо да забелязваме доброто, което идва при нас, по лесно е да се втренчим в това - какво лошо може да произлезе от всичко, на някои дори им се привиждат световни конспирации и катаклизми. Те до там са се увлекли, че не могат да се насилят дори да приемат някои неща като приятелски жест, добронамерени прояви и алтруистични подбуди, за съжаление. Тази нагласа е заседнала дълбоко в същността им и няма изкъртване оттам.

Истината е някъде там

Ако подхождаме към всеки, все едно си е един много добър човек, то ние проектираме това наше очакване в него и той се чувства длъжен да бъде такъв. Т.е предизвикваме в него да покаже своята добра страна. Заслужава си да се замислим как нагласата ни предизвиква появата на определени явления, събития и хора в живота ни. Как ще бъде оцветено всичко това зависи от НАС. Kakто се настроим , така и ще стане. Затова и позитивното мислене е толкова важно, макар че за някои това им изглеждат пълни глупости. И да престанем да обвиняваме непрекъснато другите, живота, света... Имаше един филм преди време, където главният герой повтаряше – Истината е някъде там. Да. Там е.../ текст Zvetanka Shahanska/

4 коментара:

  1. Знаеш ли, прав е Хайтов като каза : Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто да го направиш :)
    А истината наистина е някъде Там, като отидем, ще я видим, в този си вид не я възприемаме,тук боравим с практични проекции :(

    ОтговорИзтриване
  2. Истината е въпрос на гледна точка,Цвети,ако за едни истината е една то за други същата истина е друга!Позитивното мислене не е глупости,поне за мен,нищо,че в много от нещата,които качвам в блога си има минорни нотки.Хей,приятна вечер:)Знаеш ли какво си мислех през деня,днес времето е слънчево и Цвети ще публикува най-хубавите есенни цветя с привкус на топло:)Усмихнах се,защото при теб позитивизма струи:)Лека:)

    ОтговорИзтриване
  3. Кръстю, Хайтов е прав наистина:)Може би истината ще се окаже някъде по средата , както винаги се случва, или почти винаги...:)))

    ОтговорИзтриване
  4. Живако, прав си много за гледната точка:)И за позитивното мислене - също. Интересни неща си си мислил днес. Слънцето предразполага за хубаво :)И благодаря за позитивизма - един много хубав комплимент за мен:)Приятен и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...