View this site in your language!

понеделник, 20 септември 2010 г.

ШИПКАТА - ВСИЧКИ ВИТАМИНИ НАКУП






ШИПКИТЕ - ВСИЧКИ ВИТАМИНИ НАКУП

Сега е моментът да си наберем от този натурален лечител . Има го на всяка крачка - и в ниското, и в планините. Сигурно всеки е опитвал чай, сироп, мармалад от шипки.

Инфо

Растението шипка (rosa canina) е силно бодлив храст, висок до 2-3 метра, който много хора познават като диворастяща роза. Може да вирее при различни условия и географски ширини, като се среща и на 2000 метра надморска височина. Цветовете цъфтят от май до юли, а плодовете узряват през есента и точно те са носители на множеството полезни свойства на шипката.

В плодовете на шипката се съдържат почти всички витамини — С, Р, В, Е, К и каротин. Те активизират ензимните системи, усилват регенерацията на тъканите, синтезата на хормоните и влияят благоприятно върху въглехидратната обмяна и проницаемостта на съдовете.

За какво помага

Съдържанието на витамин Р способства за намаляване чупливостта на капилярите, подпомага използуването на аскорбиновата киселина от организма. Витамин К влияе върху нормалното съсирване на кръвта.

Шипката помага активно при пясък и камъни в пикочните пътища, жлъчнокаменна болест, маточни кръвотечения, анемия, изтощение на организма, при атеросклероза, като средство, повишаващо съпротивителните сили на организма в борбата му срещу местни или общи инфекции и интоксикации (скарлатина, дифтерия, пневмония, коклюш и др).

Може да се прилага също при бавно зарастващи рани, за нормално зарастване на костите при счупване, при понижена секреторна дейност на стомаха и за подобряване на обмяната на веществата в организма.

Шипката съдържа огромна концентрация на витамин С, с което е сериозен „конкурент“ на цитрусовите плодове. Съдържа също витамини В1, В2, Е, пектини, органични киселини, микроелементи.

Шипката укрепва сърцето и кръвоносната система и е особено полезна за сърдечно-съдови заболявания. Богатото съдържание на витамини помага при настинка и вирусни заболявания, тъй като засилва имунната система.
Препоръчително е да се консумира шипка след прекарани заболявания, за да се засили и укрепи организма на болния.

Чай и мармалад от шипка

Чай.

Приготвя се запарка от 1 с.л. сушена шипка в 250мл вряща вода. След 1 час се прецежда и се пие като чай.

Шипково вино.

500 гр. сухи, счукани шипки се заливат с 4л хладка, предварително преварена с 1 кг захар вода. За насочване на ферментацията може да се добави парченце мая, разтворена в хладка вода. Съдът трябва да има възможност да диша. Държи се на топло 15-20 дни. Може да се пие още по време на бурната ферментация, като слабоалкохолно витаминозно питие. След пълната ферментация се прецежда и има качествата на интересно плодово вино.

Мармалад

1,5 кг шипки
1 кг захар
Шипките се почистват,измиват и се заливат с вода,колкото да ги покрие.Варят се до пълно омекване.Претриват се през рядко сито,за да се отделят люспите и
семките.Получената каша се прецежда 2-3 пъти през по-гъсто сито,за да се отстранят власинките.На 1 кг каша се прибавя 1 кг захар и се вари до сгъстяване.

Легендата

Древните гърци свързвали дивата роза с богинята на красотата и любовта Афродита, която щом научила за смъртта на своя любим Адонис, се втурнала към него през гъстите шипкови храсталаци. Мъката й била толкова голяма, че не забелязвала как бодливите шипове наранявали нежната й кожа. И всяка капка кръв, паднала върху зелените клонки се превръщала в червена роза. Прекрасния юноша богинята превърнала в анемона. И оттогава, когато в гората цъфнат анемониите, иглите на шипката се скриват от прелестни розови цветове.


Любопитно

Известно е, че през 1557 г., доста преди да стане популярен със своите центурии, в които предсказал бъдещето на света, Мишел дьо Нострадамус издал в Париж един пространен трактат за конфитюрите.:)))/ текст и снимки Zvetanka Shahanska/

6 коментара:

  1. Мармаладът от шипки е част от вкусът на детството ми. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Mmm и на мен как ми се прияде мармалад... с палачинки даже! XD

    ОтговорИзтриване
  3. Много го обичам този мармалад от шипки, Топчо. Е, вкусно е. Дори филия с мармалад...А пък с палачинки мммм и на мен ми се прияде:)))

    ОтговорИзтриване
  4. Да! Мармаладът е върховен, а чаят е хубав и студен и топъл:)

    ОтговорИзтриване
  5. Чаят може да се пие вместо вода. Много е полезен за имунната система - студен, може и топъл:)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...