View this site in your language!

вторник, 21 септември 2010 г.

ДВАМА СА МАЛКО - ТРИМА СА МНОГО




ДВАМА СА МАЛКО- ТРИМА СА МНОГО...

Всъщност исках да снимам друго, но тези птици сами ми се изпречиха на фокус. Е, не пропуснах да ги щракна. Бяха две, после се присъедини и трета. Чудно ми е как си стоят на тези жици и си наблюдават света, пазят равновесие и не тупват на земята. А и как се ориентират в небето. Това ми е много интересно и винаги ме е интересувало.

Как се ориентират птиците

Дълго време се е смятало, че за правилната навигация на птиците играят звездите и Слънцето. Днес вече е известно, че основният им ориентир е магнитното поле на Земята. Някъде около 50 вида живи същества – птици, млекопитаещи, риби, и др.насекоми, се възползават от него. Но учените, макар и разполагащи с развити технологии, не могат да разберат точно механизмите, по които става това. Предполага се, че при птиците е чрез очите и клюна. Те не просто усещат магнитното земно поле, но го и виждат. А в клюнът им било установено наличие на магнитни кристали.

Очите ...

И така, всъщност с помощта на очите , които играят ролята на компас, и на клюна, с който измерват напрежението на магнитното поле, те си съставят своеобразна навигационна карта, когато прелитат.
Колко ли неща ще бъдат открити още, от света на животните, които не знаем, не можем да си обясним, но са уникални със своята съвършеност и ни карат да се замислим. За сега на много от тях можем само да се възхищаваме./ снимки и текст/Zvetanka Shahanska

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...